Uniunea Europeană ar putea impune folosirea conectorului USB-C la toate produsele smartphone vândute în spaţiul comunitar

17.01.2020
Uniunea Europeană ar putea impune folosirea conectorului USB-C la toate produsele smartphone vândute în spaţiul comunitar

Legiuitorii UE analizează oportunitatea introducerii unei noi reguli, care să oblige folosirea unui conector universal de către toţi producătorii smartphone activi în piaţa europeană.

Dacă este votată, noua lege probabil că va netezi calea în vederea adoptării formatului USB-C la nivelul industriei, acesta devenind conectorul implicit pentru fiecare smartphone vândut în magazinele europene, inclusiv iPhone-ul celor de la Apple.

Totodată, prin adoptarea universală a conecotorului USB-C vom scăpa în sfârşit de bătrânul format micro-USB (Micro-B), încă folosit cu undele modele de telefoane low-end care nu includ funcţie de încărcare rapidă. Conectorul micro-USB a fost folosit de peste un deceniu, având practic aceeaşi vârstă ca şi piaţa smartphone, dispărând treptat odată cu apariţia conectorului USB-C mai durabil şi capabil să preia un curent mai mare pentru încărcarea bateriei.

În mod evident, Apple probabil că se va opune acestei hotărâri, conectorul Lightning folosit cu toate modele iPhone obligând consumatorii să folosească doar accesorii agreate de Apple, oferite la preţuri piperate. Totuşi, unele zvonuri anunţă deja planurile Apple pentru trecerea gamei iPhone 2020 la formatul de conector USB-C. În mod aproape amuzant, unii analişti prezic şi o răzvrătire a companiei americane, în sensul eliminării complete a conectorului fizic, în favoarea încărcării wireless.

Comisia europeană încearcă încă din anul 2014 să încurajeze producătorii în folosirea unui standard comun pentru conectorul de alimentare, însă abordarea bazată pe aliniere voluntară la noile tendinţe nu a dat rezultate, majoritatea producătorilor jucând în continuare după propriile reguli. Deja foarte aproape de votul final, decizia transpusă în proiect de lege ar putea în aplicare chiar din cursul acestui an.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult