Telefonul care poate fi reparat acasă! Fairphone 3 primit nota maximă de reparabilitate de la iFixit

12.09.2019
Telefonul care poate fi reparat acasă! Fairphone 3 primit nota maximă de reparabilitate de la iFixit

Ne-am obişnuit în ultimii ani să ne plângem de cât de greu sunt noile smartphone-uri realizate din sticlă de reparat, însă există o companie care se pare că încearcă să ofere un produs pentru cei care sunt obişnuiţi să îşi desfacă şi să înlocuiască acasă piesele din telefon. Aceasta se numeşte Fairphone, iar noul său Fairphone 3 a reuşit să atingă un scor pe care îl consideram aproape imposibil: un 10 curat din partea iFixit.

Fairphone 3 este construit drept un telefon „etic”. Acesta doreşte să asigure utilizatorilor posibilitatea de a repara fiecare componentă în parte individual, fără să necesite procese complicate sau destructive pentru a ajunge la unele dintre ele. Ba chiar şi modul în care este construit îndeamnă utilizatorii să experimenteze cu componentele interne, oferind ghiduri vizuale despre cum pot fi scoase odată ce ai ajuns la ele.

Producătorul oferă un ghid de reparaţii propriu, cât şi piese de schimb pentru cei care îşi doresc să le cumpere, deci ghidul de dezasamblare de la iFixit este oarecum „inutil”, întrucât tot ce este necesar este deja disponibil încă de la lansare.

O diferenţă importantă între Fairphone 3 şi alte smartphone-uri de pe piaţă este modularitatea. Multe companii, în încercarea de a realiza smartphone-uri cât mai subţiri şi cât mai eficiente, integrează din ce în ce mai multe componente între ele. Fairphone adoptă însă modularitatea, fiecare componentă în parte fiind individuală şi uşor de scos din telefon. O operaţiune precum schimbarea bateriei este astfel „banală”, spre diferenţă de telefoanele de top, unde trebuie să „sapi” prin lipici de unică folosinţă şi alte componente.

Desigur, nu totul este „roz” în cazul lui Fairphone 3. În timp ce acesta este extrem de uşor de reparat, acesta nu este tocmai ieftin pentru hardware-ul pe care îl oferă şi nici foarte puternic. Avem de a face cu un Snapdragon 632, un procesor de generaţie mai veche, 4 GB memorie RAM şi 64 GB stocare internă. Acumulatorul de 3.000 mAh ar trebui să alimenteze această configuraţie alături de ecranul de 5,65” Full HD+ pentru măcar o zi de utilizare, însă sigur nu va câştiga vreun premiu la capitolul autonomie.

Totuşi, pentru un telefon complet reparabil acasă, preţul puţin ridicat pentru specificaţii de medie ar putea fi justificat, având în vedere cât de scumpe sunt reparaţiile pentru modelele premium din zilele noastre, chiar şi pentru un banal panou de sticlă. În comparaţie, Galaxy Note10+  a primit nota 3/10.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult