Telefoanele Nokia depistate trimiţând datele personale ale utilizatorilor spre servere din China [UPDATE]

22.03.2019
Telefoanele Nokia depistate trimiţând datele personale ale utilizatorilor spre servere din China [UPDATE]

UPDATE 22.03.2019: HMD Global a oferit o poziţie oficială asupra acestui eveniment, clarificând astfel situaţia. Se pare că era vorba doar despre încercarea de activare a dispozitivelor, care erau setate eronat pe regiunea greşită:
 

„Putem confirma că nu au fost transmise date personale către terţi. În urma unei analize amănunţite a cazului prezentat, am descoperit că activarea destinată unei alte ţări a fost inclusă din greşeală în pachetul de software al unei singure serii de telefoane Nokia 7 Plus. Astfel, aceste terminale încercau să trimită, în mod eronat, date despre activare către un alt server. Cu toate acestea, informaţiile transmise nu au fost procesate şi nicio persoană nu a putut fi identificată pe baza acestor date. Această eroare a fost deja identificată şi remediată în februarie 2019, prin potrivirea terminalelor client cu ţara respectivă. Toate terminalele vizate au primit această actualizare, iar aproape toate au update-ul deja instalat. 
 
Colectarea de informaţii o singură dată în procesul de activare, atunci când telefonul este folosit pentru prima oară, reprezintă o practică obişnuită în industrie, întrucât permite producătorilor să activeze garanţia pe acele telefoane. HMD Global tratează cu maximă seriozitate securitatea şi intimitatea utilizatorilor săi.”
 

Articolul original: Nokia a avut o revenire spectaculoasă pe piaţa de smartphone-uri, în ultimii doi ani telefoanele produse de HMD Global bucurându-se de un succes enorm în special pe segmentul mid-range. Se pare însă că nu totul este atât de „roz” pe cât pare, întrucât telefoanele construite de start-up-ul finlandez în colaborare cu Foxconn ar putea să „spioneze” utilizatorii. Un raport al postului de televiziune naţional din Norvegia, NRK, sugerează că telefoanele Nokia trimit date personale necriptate despre utilizatori către servere din China.

NRK îl citează pe Henrik Austad, un utilizator de smartphone Nokia 7, care a observat că telefonul său trimite date către un server necunoscut atunci când este pornit. Serverul este asociat cu domeniul de internet vnet.cn, deţinut de către China Telecom, operatorul de telecomunicaţii de stat din China. Conform testelor lui Austad, telefonul trimite către acest server geo-locaţia, numărul de pe cartela SIM folosită şi numărul de serie al telefonului.

În urma acestor acuzaţii, autorităţile finlandeze au demarat o anchetă prin care vor stabili dacă HMD Global încalcă sau nu legile din Finlanda şi Uniunea Europeană care fac referinţă la prelucrarea datelor cu caracter personal. Se pare că cei de la HMD Global au recunoscut deja că o parte dintre telefoanele Nokia 7 într-adevăr trimiteau date către China, însă această problemă ar fi fost rezolvată într-un update de software care a avut loc în luna ianuarie, instalat deja de majoritatea utilizatorilor.

Dacă HMD va primi sau nu amendă din partea autorităţilor finlandeze sau din partea Uniunii Europene, vom afla abia când această anchetă va fi terminată, iar o decizie va fi luată în instanţă. Momentan nu există dovezi că alte terminale Nokia ar fi trimis date spre China.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult