Telefoanele cu ecran perforat devin mai bune, dar „gaura” din dreptul camerei frontale nu va dispărea nici în 2020

14.11.2019
Telefoanele cu ecran perforat devin mai bune, dar „gaura” din dreptul camerei frontale nu va dispărea nici în 2020

Chiar dacă zvonurile cum că Samsung şi alţi producători de ecrane dezvoltă soluţii tot mai avansate, care permit instalarea camerei frontale fără a perfora suprafaţa de afişare, cel puţin în anul care urmează nu vom scăpa de perforaţia inestetică aplicată la partea de sus a ecranelor. Vestea bună este că aceasta va deveni mai puţin vizibilă, pe măsură ce noi îmbunătăţiri aduse lentilelor vor permite captarea luminii printr-o fantă şi mai îngustă.

Pentru referinţă, seriile de telefoane Galaxy Note 10 şi Note 10+ au aplicate în dreptul camerei frontale perforaţii cu diametrul de 4.5 mm, impactul vizual fiind mai puţin deranjant ca la soluţiile de tip „breton” decupat din marginea ecranului. Însă chiar şi această soluţie este departe de ideal, zona inactivă de pe ecran rămânând un compromis greu de acceptat pentru utilizatori.

Potrivit surselor din industrie, soluţiile care permit integrarea camerei foto sub ecranul neperforat sunt aproape viabile, însă nu vor fi disponibile chiar de anul viitor, producătorii smartphone urmând să treacă mai întâi printr-o perioadă de tranziţie, în care miza va fi aducerea „găurii” din ecran la diametrul de 4mm, 3.5mm şi chiar 3mm.

Modele de top precum OnePlus 8 şi 8 Pro sunt aşteptate cu noul tip de perforaţie mai îngustă, poziţionată în colţul stânga-sus al ecranului. În schimb, Galaxy S11 va păstra perforaţia aplicată central.

Atât Xiaomi şi rivalul Oppo s-au întrecut deja în a demonstra soluţii under-display pentru camera frontală a telefoanelor mobile, însă deocamdată nicio companie nu a reuşi lansarea unui produs comercial. Spre deosebire de senzorul pentru recunoaşterea amprentelor, nivelul de transparenţă necesar pentru funcţionarea corespunzătoare a camerei foto face mult mai dificil de evitat compromiterea calităţii imaginil. Astfel este de aşteptat ca primele modele smartphone care ascund camera frontală sub zona activă a ecranului să fie soluţii din gama mid-range, la care micile compromisuri pe partea de calitate a imaginii vor fi mai uşor de ignorat.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult