Noul must-have de business: P1

09.07.2007
Noul must-have de business: P1
Plusuri si minusuri

Verdict

Sony Ericsson P1Supertelefon. Dacă nu ţi-ai pus încă pata pe telefoane fără tastatură, merită încercat un P1. Totuşi, Internet via EDGE sau HSDPA nu merge; fapt nefavorabil celor care călatoresc prin locaţii exotice şi sunt incapabili să trăiască fără net. Nu-i ştim încă preţul, dar se zvoneşte că nu va depăşi 550 de euro.

Gura Lumii

În opinia testerilor GSMArena.com, prin palmele cărora a trecut P1, noul smartphone SE are ca avantaje principale “sistemul de operare Symbian 9.1, tastatura QWERTY, ecranul tactil de 2,6 inci cu 262 de mii de culori, camera de 3,2MP, posibilitatea de extindere a memoriei cu carduri M2, numărul mare de conectivităţi (Wi-Fi, Bluetooth stereo, USB, IrDA, 3G), videotelefonia, rotiţa de navigare şi playerul MP3 de calitatea unui Walkman”. Dezavantajele? “Lipsa conectivităţilor HSDPA şi EDGE, tastatura incomodă.”

Plusuri

[+] Majoritatea facilităţilor pe care ţi le poţi dori de la un smartphone serios: cameră foto de calitate, media player complex, videotelefonie, navigare pe Internet confortabilă şi – acolo unde e posibil – prin Wi-Fi.
[+] Ecran tactil de înaltă rezoluţie şi diagonală decentă.
[+] Dimensiuni reduse, design sobru şi în acelaşi timp atrăgător.
[+] Autonomie foarte bună.

Minusuri

[-] Nu dispune de GPS integrat.
[-] Timp de pornire, aproximativ un minut.
[-] Problemă observată şi la alte mobile cu sistem de operare Symbian: tendinţa de a se bloca (caz în care trebuie repornit) când pierde semnalul unui hotspot Wi-Fi.

Functionalitate

M600 şi P990, două dintre smartphone-uri marca Sony Ericsson, au reprezentat la vremea apariţiei lor “must-have”-uri pentru oamenii de afaceri. Primul se remarca prin supleţe, dar ducea lipsa unor funcţii la modă, precum fotocamera şi videotelefonia. Al doilea era aproape perfect în privinţa facilităţilor, dar cam butucănos. Revenind la P1, acesta poate fi considerat drept un P990 îmbunătăţit într-o carcasă de M600 ceva mai elegantă. Şi nici măcar nu putem pomeni de vreun compromis.

Look

Sony Ericsson P1Seamănă leit cu modelul M600, inclusiv ca dimensiuni, doar că pe spate a apărut un ochi, cel al camerei digitale de 3,2 megapixeli, iar frontal – lângă difuzor –un senzor VGA pentru videotelefonie. Pe muchia dreaptă ai butoane de pornire rapidă a browser-ului web, un capac ce acoperă locaşul în cardului de memorie şi tastă dedicată pozării/înregistrării video. Pe muchia opusă: buton de revenire şi o rotiţă multifuncţională utilă la navigarea prin meniu, reglajul volumului ori a sensibilităţii la lumină în modul foto.

Caracteristici superioare lui P990

Deşi cu aproape un centimetru mai subţire decât P990, P1 se laudă cu aceleaşi funcţii, ba chiar mai avansate. Practic, rezoluţia camerei foto a urcat de la 2MP la 3,2MP. Am observat o îmbunătăţire a recunoaşterii caracterelor la scrisul direct pe display. Touchscreen-ul a devenit mai receptiv la degete; înainte era destul de complicat să nimereşti ceva cu degetul, erai nevoit să scoţi stylus-ul. Apropo, are meniu în română! Totuşi, nimic în minus faţă de modelul mai vechi? Da, diagonala ecranului tactil, mai mică cu o jumătate de centimetru (2,6 vs. 2,8 inci la P990).

Business

Fireşte că ai posibilitatea de a citi şi edita documente şi foi de calcul; îţi stă la dispoziţie suita QuickOffice. Nicio problemă dacă primeşti un mail cu un PDF ataşat. Dar cel mai interesant mi s-a părut scanerul de carţi de vizită. Faci o poză la un business card, aştepţi doar câteva secunde ca aceasta să fie procesată, iar la final te trezeşti că telefonul a recunoscut perfect numele, numerele de fix & mobil, mail-ul şŸi celelalte informaţii de pe carton; ba le-a ordonat corect, indiferent de layout-ul cărţii scanate. Cu un singur click, detaliile acestea se adaugă în lista de contacte.

Multimedia

O fi de “ditamai” 3,2MP camera foto, dar să nu crezi că scoate super poze. Însă, fotografiile te vor mulţumi, mai ales dacă le-ai făcut pe vreme însorită. Te mai ajută autofocalizarea şi, în încăperi slab iluminate, un bliţ format din două led-uri puternice. Player-ul de muzică nu-i simplist, are o interfaţă prietenoasă şi destule trepte de egalizare a sunetului. Căştile stereo cu fir din pachet sunt destul de urâte, dar se aud al naibii de bine; nu şi tare.

Sony Ericsson P1

Internet

În meniu se găseşte o aplicaţie de citire a ştirilor RSS, iar browser-ul Opera, cel instalat pe telefon, e tare de treabă: navighezi pe paginile web foarte confortabil şi fără bătăi de cap, însă lipsesc nişte plug-in-uri ce permit vizionarea stream-urilor video de anumite formate.

Altele

Speakerphone puternic şi clar. USB mass storage: după ce cuplezi mobilul la computer prin cablu USB, poţi transfera muzica, pozele şi alte fişiere aflate pe card fără să instalezi vreun driver. În pachet te aşteaptă un card de memorie de 512MB, o husă elegantă din piele şi un stand de birou ce oferă alte trei porturi similare celui de pe telefon, astfel încât să poţi cupla în acelaşi timp cablurile de date, căşti şi încărcătorul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News