Orange 3G+ – Internet fara fir, rapid ca prin cablu

25.09.2007
Orange 3G+ - Internet fara fir, rapid ca prin cablu

Iata o chestie pe care in urma cu niste ani nici prin vise nu ne-o imaginam: sa intram intr-un restaurant – in oricare, sa ne asezam pe iarba intr-un parc – in oricare sau sa ne oprim oriunde in oras, apoi sa scoatem laptopul si sa ne dam pe Internet la vitezele posibile pana acum doar de-acasa, prin cablu. Pai se poate!

In luna iunie, Orange Romania a impanzit cateva orase importante cu un nou serviciu de internet mobil, denumit 3G+ (parte a solutiilor Orange Business Everywhere), cu ajutorul caruia poti naviga cu laptop-ul la viteza de pana la 3,6 Mbps (aprox. 450 KB/s) in orice loc din ariile acoperite. Serviciul 3G+ se bazeaza pe HSDPA – o tehnologie 3G evoluata. Ca sa ai internet mobil la viteza de pana la 3,6 Mbps pe laptop, ai nevoie de un card de date cu interfata PCMCIA sau USB.

Prima varianta este de foarte mici dimensiuni, se „asorteaza" perfect cu un notebook, in ideea ca nu ocupa mai deloc spatiu, dar nu se poate cupla la unele portabile mai noi, al caror slot este de tip ExpressCard (seamana cu clasicul PCMCIA, dar nu e compatibil). Varianta a doua, o cutie cat un telefon mobil, se leaga prin cablu USB la orice tip de computer ce dispune de acest port. Instalarea aplicatiei necesare functionarii unor asemenea carduri de date (modemuri li se mai zice) ti-o faci singur, e floare la ureche si dureaza doua minute.

Aceste dispozitive au incorporate mai multe tehnologii de comunicatii, prin urmare, chiar daca iesi din raza de acoperire cu servicii 3G+, aceste modemuri se cupleaza automat pe alte retele de acces la Internet (EDGE, GPRS), dar cu performante ceva mai reduse; macar nu pierzi legatura la net. Informatii detaliate despre toate cardurile de date din portofoliul Orange 3G+ se gasesc la www.orange.ro. Pana la sfarsitul acestui an, Orange intentioneaza sa dubleze viteza de navigare prin serviciul 3G+ la 7,2Mbps.

Daca-ti faci contract pe 2 ani, cu un abonament 3G+ de 20 de euro/luna, primesti gratuit un card PCMCIA sau USB. In prezent Orange 3G+ este disponibil in aproape toate resedintele de judet; lista completa si actualizata o găseşti aici, pe www.orange.ro/3g+/acoperire-ro.html. Mai multe informatii privind serviciul Orange 3G+ gasesti aici: www.orange.ro/3g+

Minitest: Jurnalistii care s-au jucat cu noul serviciu, e drept numai in Bucuresti, afirma in unanimitate ca are o stabilitate perfecta (nu au ramas neconectati), iar un test cu Speedometer-ul McAfee a indicat o viteza constanta de peste 2 Mbps.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News