Două companii telecom din România confirmă că vor continua să vândă telefoane Huawei „cât timp există cerere”

23.05.2019
Două companii telecom din România confirmă că vor continua să vândă telefoane Huawei „cât timp există cerere”

Acum că Huawei începe să simtă presiunea din Statele Unite, compania încearcă să îşi întărească poziţia pe piaţa Europeană, apelând chiar la partenerii săi din industria telecom. Primele două companii de pe piaţa din România care şi-au exprimat susţinerea faţă de Huawei şi continuare parteneriatului sunt Orange şi Vodafone, care susţin că vor vinde în continuare telefoanele şi vor oferi suport pentru acestea, atât timp cât va exista cerere pentru ele.

În acest moment, Google, ARM, Intel, Qualcomm, Broadcom, Western Digital şi alte câteva companii au încetat parteneriatele cu Huawei, în urma ordinului prezidenţial de săptămâna trecută, care interzice companiilor americane să colaboreze cu producătorul chinez de tehnologie. Guvernul american a extins însă cu 90 de zile perioada de embargou, pentru a oferi celor de la Huawei şansa pentru a căuta alternative. Deja compania îşi caută parteneri la nivel software, însă nu este clar cum va proceda în privinţa hardware-ului.

Orange România spune că „În viitorul apropiat, Orange va continua atât să vândă, cât şi să ofere suport pentru produsele Huawei, în toate ţările în care este prezent. Clienţii Orange care în prezent folosesc dispozitive Huawei vor continua să beneficieze de acces complet la serviciile Google actuale”. Acest lucru nu detaliază însă ce se va întâmpla cu actualizările de software, sau cu modelele următoare care urmează să fie lansate în următoarele câteva luni.

Conform profit.ro, şi Vodafone România a oferit o declaraţie similară: „Vodafone România oferă clienţilor săi un portofoliu generos de dispozitive mobile şi va continua să comericalizeze smartphone-uri Huawei atât timp cât va exista cerere pentru aceste terminale. Dispozitivele existente în oferta noastră dispun de ultima versiune a sistemului de operare Android”.

În urma restricţiilor SUA, telefoanele Huawei sunt în pericol de a rămâne izolate pe versiunea actuală de Android, fără a putea trece la versiunea Android Q, care urmează să fie lansată în această toamnă. De altfel, Huawei era una dintre companiile care au promis în urmă cu doar câteva săptămâni actualizări foarte rapide la noul Android, la scurt timp după dispozitivele Google Pixel.

Huawei este cel de-al doilea producător de smartphone-uri la nivel mondial (din punct de vedere al volumului de dispozitive vândute) şi totodată pe locul al doilea în România, în ambele cazuri, după Samsung.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult