Tablete 8 aug 2019   ● Vizualizări: 777

Chuwi Hi9 Plus - tabletă convertibilă cu Android [REVIEW]

Aurelian Mihai


Deşi piaţa tabletelor s-a cam micşorat în ultimii ani, pe măsură ce cumpărătorii s-au reorientat spre modele smartphone cu ecran mare, producătorul asiatic Chuwi continuă să lanseze produse foarte competitive, cu finisaje de nivel aproape premium şi dotări care trădează tot mai puţin încadrarea la gama de buget.

Prezentare

Mai mult decât o tabletă, Chuwi Hi9 Plus este un dispozitiv gândit pentru a ţine locul unui laptop atunci când lucrăm cu documente text şi platformă de divertisment bazată pe Android atunci când dorim să ne relaxăm.

Oarecum asemănătoare cu tabletele din seria Galaxy Tab, Chuwi Hi9 Plus oferă un ecran de 10.8” cu rezoluţie 2560x1600 pixeli şi rată de aspect 16:10, difuzoare stereo poziţionate la partea din spate, acumulator de 7000 mAh, 4GB memorie RAM şi o cantitate generoasă de 128GB memorie internă, toate acomodate într-o carcasă cu aspect premium, având o greutate de numai 550 de grame.

Însă preţul incomparabil mai mic decât al unei tablete premium trebuie să vină cu unele compromisuri, Chuwi Hi9 Plus venind echipată cu un chipset MediaTek Helio X27, care în ciuda folosirii unui CPU cu 10 nuclee nu reuşeşte să ofere acea senzaţie de răspuns instantaneu la pornirea aplicaţiilor. Putem spune despre Chuwi Hi9 Plus că se află într-o categorie aparte, adresând nevoile unui grup de cumpărători pentru care funcţionalitatea şi preţul redus sunt mai importante decât nivelul absolut de performanţă oferit. Ajungând şi la aspectele pozitive, ecranul IPS protejat cu sticlă minerală oferă o calitate excelentă a imaginii, iar conectivitatea LTE 4G este un atu de luat în seamă la domeniul de preţ unde se încadrează noua tabletă Chuwi.

Ca şi tabletă de sine stătătoare, Chuwi Hi9 Plus se prezintă într-o carcasă metalică surprinzător de suplă. Aceasta dispune de conector USB-C, oferind posibilitatea de a transfera fişiere sau utiliza adaptorul AC.

Sunetul este redat prin cele două difuzoare dispuse pe orizontala ecranului, la partea din spate. Audiţia oferită este suficientă pentru sesiuni de videoconferinţă şi redarea vocii din clipurile YouTube, dar pentru muzică este mai bine să folosim o boxă bluetooth sau căşti adio, conectate folosind intrarea de tip jack 3.5 mm sau în modul wireless.

Accesul la internet este asigurat prin conexiune Wi-Fi AC dual-band, iar pentru periferice şi alte accesorii avem interfaţa Bluetooth. Lista dotărilor este completată cu două camere foto la partea din spate şi deasupra ecranului, fiecare cu rezoluţie 8MP, senzor pentru lumină ambientală, respectiv taste Power şi Volum.

Versatilitatea acestui dispozitiv este relevată abia după ce includem în ecuaţie şi tastatura detaşabilă propusă ca accesoriu opţional. Aceasta se fixează ferm de corpul tabletei folosind un sistem de prindere magnetic. Tastatura include balama pentru ecran şi transformă dispozitivul într-un veritabil laptop compact, gata de folosit la birou sau în deplasări.

Tastatura acoperită cu un material cauciucat rezistent la murdărire şi zgârieturi nu necesită alimentare proprie, oferind în schimb taste cu aspect şi acţionare identică celor întâlnite alte laptopuri ultra-compacte. Lipseşte însă funcţia de iluminare, fapt ce ar putea incomoda utilizarea pe timp de noapte. Nu avem nici touchpad, astfel că va trebui să întindem mâna către ecran pentru interacţiunea cu aplicaţii de Android.

Deja, o soluţie destul de comodă pentru alungarea plictiselii în călătoriile care se întind pe durata mai multor ore, tableta este şi mai confortabil de folosit împreună cu tastatura detaşabilă, mai ales pentru sprijinirea ecranului la vizionarea de filme. Însă trebuie avut în vedere că şi aceasta cântăreşte 200 grame, ducând greutatea finală la 850 grame. Alegerea nu este întâmplătoare, o tastatură suficient de solidă fiind necesară pentru stabilitate, contrabalansând greutatea tabletei.

În carcasa surprinzător de bine închegată, găsim o configuraţie cu chipset MediaTek Helio X27, construit folosind procesul de fabricaţie pe 20 nm şi echipat cu 10 nuclee pe 64 biţi, capabile să atingă o frecvenţă de până la 2.6 GHz, căldura generată fiind cu uşurinţă disipată pe suprafaţa capacului metalic.

Configuraţia este ajutată cu 4GB memorie RAM. Spaţiul de stocare este asigurat de 128GB memorie internă, dintre care aproximativ 6 GB revin sistemului Android 8.0. Avem şi un slot microSD pentru expansiune (până la 128GB), alăturat unui slot pentru cartelă nano-SIM. Piesa de rezistenţă este însă ecranul de 10.8˝ cu tehnologie IPS , bine iluminat şi cu unghiuri ample de vizibilitate.

Chuwi Hi9 Plus - specificaţii:

 • Ecran: IPS 10. 8˝ cu rezoluţie 2.5K, interfaţă touch capacitivă (multi-touch 10 puncte)
 • Sunet: difuzoare stereo
 • Procesor: chipset MediaTek Helio X27, deca-core, (2x2.6GHz+4x2.0GHz+4x1.6GHz), 20 nm
 • GPU: Arm Mali-T880 MP4
 • Memorie RAM: 4GB
 • Memorie internă: 128 GB + slot microSD
 • Camere foto: 8 MP faţă + 8 MP spate, cu autofocus
 • Conectivitate: WiFi AC dual-band, Bluetooth 5,USB-C
 • Acumulator: Li-Polymer 7000 mAh
 • Sistem de operare: Android 8.0, cu interfaţa Google
 • Accesorii incluse: adaptor AC (5V, 2A), cablu USB-C pentru alimentare şi conectarea la PC
 • Greutate: 550 grame (850 grame cu tastatura ataşată)

Oferta de accesorii opţionale include şi un stylus capacitiv, care ne permite să scriem direct pe suprafaţa ecranului şi să interacţionăm cu aplicaţiile pentru Android. Deşi include senzori de presiune, acesta nu pare adresat pasionaţilor de desen foarte pretenţioşi, însă este suficient pentru începători.

 

Performanţe şi experienţa în utilizare

Bazată pe un chipset MedaTek lanat la finalul anului 2016, Chuwi Hi9 Plus reuşeşte totuşi să convingă prin temperaturi de funcţionare reduse şi autonomie bună, ţinând cont de mărimea ecranului şi acumulatorul cu o capacitate de numai 7000 mAh oferind până la 6 ore de utilizare continuă fără a fi necesare ajustarea luminozităţii ecranului sau dezactivarea selectivă a conexiunii Wi-Fi/LTE. În practică, la finalul zilei rămânem cu aproape jumătate din capacitatea bateriei, putând lăsa tableta la încărcat peste noapte. Acesta este scenariul ideal, deoarece chipsetul fără tehnologie Quick Charge duce timpul de încărcare la peste 5 ore, dacă bateria este complet descărcată.

Primul contact a lăsat o impresie plăcută, ecranul bine iluminat oferind unghiuri de vizibilitate excelente. Tableta este suficient de puternică pentru a rula fără probleme cam orice aplicaţie de Android. Interfaţa touch este însă cam lentă la preluarea comenzilor, fapt ce descalifică tableta pentru jocuri de Android care necesită reflexe foarte rapide.

Altfel, experienţa cu Android 8.0 este una destul de lină, fără timpi de aşteptare incomozi la pornirea aplicaţiilor. Folosirea browserulului Chrome, vizionarea de clipuri YouTube la rezoluţie 2K şi chiar retuşarea de poze funcţionează foarte bine.

Ajutată cu tastatura de o calitate similară celor oferite pe unele laptopuri compacte, Chuwi Hi9 Plus oferă o experienţă confortabilă la redactarea documentelor, autonomia bateriei putând urca până la 8 ore dacă oprim conexiunea Wi-Fi şi ajustăm luminozitatea ecranului la o valoare moderată.

La navigare web şi vizionarea de filme putem spera la 5-6 ore de utilizare fără griji, având conexiunea Wi-Fi activă permanent şi luminozitatea ecranului setată aproape de nivelul maxim.

Experienţa în utilizare este completată cu sunet stereo la un nivel acceptabil de claritate, însă fără pretenţii pentru audiţia de muzică la volum ridicat şi calitate Hi-Fi. În schimb, folosirea cu un set de căşti a dat rezultate mulţumitoare, semn că etajul de amplificare folosit în construcţia tabletei este de bună calitate.

Venind în completarea listei cu specificaţii, cele două camere foto de 8 MP oferă o calitate suprinzător de bună a imaginii, chiar şi în condiţii de lumină artificială. Totuţi, lipsa unui blitz LED va limita folosirea tabletei în anumite situaţii.

Exceptând momentele când instalăm aplicaţii sau desfăşurăm alte activităţi care solicită intens procesorul deca-core, tableta nu se încălzeşte aproape deloc, semn că funcţiile de economisire a energiei îşi fac treaba corespunzător. Cert este că folosirea procesului de fabricaţie pe 20nm nu ar trebui să descurajeze pe nimeni, tableta fiind bine optimizată pentru folosirea eficientă a bateriei.

Chuwi Hi9 Plus - teste de performanţă:

 • Geekbench - 1774 (single-core), 4425 (multi-core)
 • AnTuTu 6: 103519
 • A1SD Benchmark (stocare): 103.4 MB/s citire, 107.2 MB/s scrierex
 • A1SD Benchmark (RAM Copy Test): 3682 MB/sx
 • SpeedTest (WiFi AC 5GHz) - 216 Mbps download / 203 Mbps upload
 • SpeedTest (LTE 4G) - 35.4 Mbps download / 23.1 Mbps upload

Concluzie

Mai mult decât o tabletă low-cost, Chuwi Hi9 Plus poate lua rolul unui laptop pentru redactarea documentelor text şi acces în reţelele de socializare, iar ecranul de foarte bună calitate este excelent pentru vizionare filmelor/serialelor preferate. Prezenţa sticlei minerale este un bonus important faţă de tabletele Chuwi din generaţiile anterioare, iar atenţia mai bună la calitatea finisajelor este binevenită.

Tableta vine cu o versiune de Android Oreo bazată pe kit-ul Google AOSP, ceea ce înseamnă că opţiunile pentru personalizare ulterioară sunt practic nelimitate. Din păcate, la prima rulare a aplicaţiei Google Play scanarea automată făcută de Google a scos la iveală un spyware periculos, integrat chiar cu versiunea de Android livrată de producător, demonstrând încă o dată că achiziţionarea tabletelor ieftine oferită de producători chinezi nu este complet lipsită de riscuri. Din fericire, malware-ul este blocat automat la prima instalare de actualizări din Play Store, neputând cauza alte neplăceri.

Bine construită şi cu performanţe decente, Chuwi Hi9 Plus depăşeşte aşteptările pentru o tabletă cu preţ de 200 dolari, constituind o bună soluţie vizionarea de filme şi petrecerea timpului liber. Tastatura detaşabilă şi stylus-ul capacitiv sunt accesorii opţionale care merită băgate în seamă, dar nu sunt indispensabile pentru folosirea eficientă a tabletei.

Tableta Chuwi Hi9 Plus este disponibilă în oferta mai multor magazine asiatice la preţuri începând cu 200 dolari. Pachetul cu tastatură detaşabilă costă 227 dolari, respectiv 238 dolari dacă dorim şi stylus-ul.

 

CSID.ro

sus

Jurnalul unei femei care a acceptat să facă sex cu şeful ei pentru un post mai bun în companie 18 oct 2019

O femeie îşi dorea un post mai bun. Dar pentru asta a fost nevoită să facă sex cu şeful ei. mai mult

Rock-on.ro

sus

Fiica lui Kurt Cobain, liderul NIRVANA, s-a pozat în baie 16 mar 2018

Fiica lui Kurt Cobain s-a pozat în baie mai mult