Un cercetător de la Harvard spune că în 20 de ani vom avea un leac pentru bătrâneţe

12.12.2019
Un cercetător de la Harvard spune că în 20 de ani vom avea un leac pentru bătrâneţe

Mult râvnitul „elixir al tinereţii” ar putea fi mai aproape decât credeam, conform George Church, un cercetător în genetică de la Şcoala de Medicină de la Harvard. Acesta lucrează împreună cu o echipă de peste 100 de oameni de ştiinţă pentru a rezolva unele dintre cele mai grave probleme ale omenirii: boli genetice, îmbătrânirea şi vulnerabilitatea la virusuri. Se pare însă că nu suntem tocmai departe de a rezolva toate aceste probleme.

Cel mai interesant lucru despre care Church a vorbit în cadrul emisiunii 60 Minutes de pe CBS News este subiectul îmbătrânirii. Acesta spune că echipa sa de cercetători a reuşit deja să „întinerească” şoareci în testele de laborator, iar următorul pas este să repete acest proces pe câini. Dacă totul merge conform planului, în zece ani, oamenii ar putea participa la astfel de teste pentru tratamente experimentale, iar în 20 de ani am putea avea un produs pe piaţă, disponibil în clinici.

Acest proces este posibil prin editarea ADN-ului, însă nu prin modificarea genelor, aşa cum se credea iniţial. George Church spune că procesul de întinerire pe care el şi echipa sa îl dezvoltă foloseşte gene noi, care sunt introduse în ADN. Practic, genele noi preiau funcţiile celor îmbătrânite. Prin întinerire, Church înţelege că pacienţii primesc viteză de reacţie mai bună, le revine capacitatea cognitivă şi chiar poate repara ţesutul cu probleme. Anumiţi şoareci chiar au primit îmbunătăţirea activităţii inimii şi rinichilor.

Church recunoaşte faptul că există şi nişte dileme etice în această muncă de cercetare de ordin religios  sau guvernamental. Testele acestor tratamente, odată ce vor fi lansate vor trebui să se supună regulilor etice şi legilor în vigoare, în timp ce disponibilitatea ar trebui să nu fie limitată doar unor persoane, ci tuturor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult