Omenirea trebuia să elimine deja acest gaz cu efect de seră, dar emisiile sunt acum la cote record, amplificând încălzirea globală

22.01.2020
Omenirea trebuia să elimine deja acest gaz cu efect de seră, dar emisiile sunt acum la cote record, amplificând încălzirea globală

HFC-23, numit şi fluoroform, este un compus de 12000 ori mai puternic în amplificarea încălzirii globale decât dioxidul de carbon, degajarea sa în cantităţi mari având efecte catastrofale asupra climei.

Creat pentru folosirea ca agent refrigerant în echiparea aparatelor de aer condiţionat şi frigidere, HFC-23 trebuia să înlocuiască aşa numita clorofluorocarbură (CFC), un gaz un caz cu foarte puternic efect de seră responsabil pentru degradarea accelerată a stratului de ozon – esenţial pentru protejarea organismelor vii în faţa radiaţiei UV emisă de soare. Aproape la fel de nociv pentru mediu, HFC-23 a fost interzis anul trecut printr-un tratat internaţional semnat de majoritatea naţiunilor lumii (exceptând Statele Unite). Semnat inclusiv de India şi China, cei mai mari producători de HFC-23, tratatul a fost respectat doar la nivel de statistici şi declaraţii, China anunţând o reducere dramatică a emisiilor între anii 2014-2018, în timp ce India a recomandat producătorilor să incinereze gazul, în loc să-l lase să scape în atmosferă.

În practică, investigaţii independente arată că în locul scăderii cu 87% asumată de semnatarii tratatului, emisiile de HFC-23 au stabilit noi recorduri în anul 2018. Cercetatorii sunt de părere ca acest lucru se datorează în mare parte muşamalizării de către China a emisiilor reale de HFC, rezultate în urma activităţilor industriale.

„Acest gaz cu puternic efect de seră se acumulează în atmosferă de zeci de ani, deşi rapoartele oficiale sugerează că creşterea ar fi trebuit să se oprească aproape complet în ultimii doi-trei ani”, a declarat co-autorul Matt Rigby, expert al Universităţii din Bristol.

Veştile apar în aceeaşi săptămână în care un alt studiu vizând emisiile de HFC-23 arată contribuţia acestora la aproximativ jumătate din încălzirea şi topirea observată în zona arctică.

Având în vedere descoperirile făcute, se impun cercetări suplimentare pentru a afla exact unde apar discrepanţele dintre emisiile raportate statistic şi observaţiile atmosferice reale.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult