Lentilele de contact cu zoom controlat de mişcările ochilor, testate la stadiul de prototip

30.07.2019
Lentilele de contact cu zoom controlat de mişcările ochilor, testate la stadiul de prototip

La fel cum ochelarii de vedere pot oferi dioptrii diferite, pentru citit şi folosire normală, în cele din urmă am putea avea lentile de contact care se adaptează în funcţie de nevoile utilizatorilor, oferind focalizare ajustabilă şi chiar funcţie zoom.

Create de cercetători ai Universităţii din California San Diego, lentilele de contact biomimetice folosesc un nou tip de polimer elastic care se poate contracta la aplicarea unui curent electric de foarte mică intensitate, cum este cel generat în mod natural de către organismul uman în timp ce clipim sau mişcăm ochii.

Numite semnale electroculografice, impulsurile electrice trimise de creier apar inclusiv în timp ce dormim, însoţind mişcările involuntare ale ochilor din timpul viselor. În mod ideal, lentilele de contact ajustabile vor putea asista focalizarea realizată în mod natural de ochi şi comuta între moduri de utilizare diferite folosind clipiri ale ochilor.

În practică, lentilele aflate la stadiul de prototip timpuriu funcţionează doar cu ajutorul unui echipament special, purtătorii având fixaţi o serie de electrozi în jurul ochilor.

Tehnologiile dezvoltate aici şi-ar mai putea găsi aplicaţii şi în alte domenii, cum ar fi proteze controlate de muşchi artificiali, ochelari cu lentile ajustabile şi roboţi autonomi.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult