Inventatorul francez Franky Zapata a trecut cu succes Canalul Mânecii la bordul platformei zburătoare Flyboard Air

05.08.2019
Inventatorul francez Franky Zapata a trecut cu succes Canalul Mânecii la bordul platformei zburătoare Flyboard Air

Franky Zapata, inventatorul francez care a uimit întreaga lume cu invenţia sa, Flyboard Air, în cadrul paradei militare organizată de ziua naţională a Franţei, a reuşit în sfârşit să îşi atingă unul dintre obiective. După ce în urmă cu două săptămâni, acesta s-a prăbuşit în apă, în încercarea de a traversa Canalul Mânecii la bordul unui Flyboard, acesta a traversat în zbor distanţa dintre Franţa şi Marea Britanie cu succes.

Zapata a decolat din Sangatte, Franţa şi a aterizat 20 de minute mai târziu în Dover, Anglia. Pe parcursul celor 20 de minute, acesta a făcut şi o oprire la mijlocul traseului, unde a realimentat Flyboard-ul cu kerosen. Rezervorul de combustibil al Flyboard se află într-un recipient poziţionat pe spatele pilotului, însă având în vedere că invenţia foloseşte mai multe motoare cu reacţie, arderea acestuia este foarte rapidă. Cu un plin de kerosen, Flyboard Air poate zbura doar zece minute, momentan.

Totuşi, Flyboard este un dispozitiv foarte rapid. Acesta poate atinge aproape 200 de km/h, iar distanţa de 35 de km dintre cele două oraşe aflate pe coaste opuse ale Canalului Mânecii, a fost parcursă în doar 20 de minute cu tot cu alimentare. În cazul în care tehnologia Flyboard se îmbunătăţeşte în viitor, armata Franceză ar putea avea la dispoziţie o unealtă eficientă pentru a transporta infanteria rapid pe distanţe lungi.

Inventatorul Flyboard, Franky Zapata este rezervist în armata franceză şi a primit anul trecut o finanţare de la stat de 1,4 milioane de euro pentru a dezvolta această tehnologie. Aceasta va fi dezvoltată pentru armată atât ca platformă „logistică”, cât şi ca platformă de asalt, la nevoie. Zapata lucrează şi cu armata americană pentru a dezvolta un dispozitiv similar şi pentru aceasta.

Dezvoltarea Flyboard Air a durat trei ani. Franky Zapata a inventat iniţial în 2011 o platformă similară, care folosea apa pentru a se ridica de la sol, însă din 2016 a lucrat exclusiv la Flyboard Air. Acesta a declarat la aterizarea în Anglia pentru BBC că „timpul” va decide dacă ce a făcut ieri la bordul aeronavei sale este sau nu o realizare istorică:

„Am creat această maşinărie acum trei ani… acum am trecut Canalul şi e de neconceput. Dacă acesta este sau nu un moment istoric, nu eu decid, timpul va decide.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult