Automobilul cu hidrogen ar putea primi o nouă şansă din partea industriei petroliere

21.08.2019
Automobilul cu hidrogen ar putea primi o nouă şansă din partea industriei petroliere

Deşi au pierdut teren în faţa vehiculelor cu propulsie electrică, considerate mai ecologice şi eficiente în folosirea surselor de energie regenerabilă, maşinile alimentate cu hidrogen nu au fost abandonate complet.

Obţinut deja prin metode cum ar fi electroliza apei, tratarea aburului la temperaturi ultra-înalte şi procesarea gazului natural, hidrogenul pune numeroase probleme care îi limitează utilitatea. Dificil de stocat şi transportat, hidrogenul a pierdut teren în faţa acumulatorilor Li-ion, mai ales din pricina modului în care obţinerea sa se face cu mare risipă de energie.

În mod neaşteptat, soluţia salvatoare ar putea veni din partea industriei petroliere, sub forma unui nou proces tehnologic care permite extragerea de hidrogen direct din şisturile nisipoase şi  zăcămintele de petrol, lăsînd dioxidul de carbon şi gazul metan îngropat în subteran. În mod remarcabil, tehnologia mult mai economică decât metodele folosite anterior permite obţinerea de hidrogen la costuri între 0,1 şi 0,5 dolari per kilogram, comparat cu aproximativ 2 dolari pe kilogram prin metode obişnuite.

Potrivit afirmaţiilor făcute de Proton Technologies, compania care a dezvoltat această metodă de extracţie, hidrogenul low-cost obţinut din bazinele petroliere deja existente ar putea fi soluţia perfectă pentru energie curată şi reducerea poluării pe termen lung.

Folosind ca sursă de extracţie sedimentele nisipoase bogate în petrol de pe teritoriul Canadei, tehnologia are potenţialul de a acoperi necesarul de energie al acestei regiuni pentru următorii 330 de ani.

 

Însă la fel ca în cazul altor tehnologii controversate, precum procedeul de fracking prin care ţiţeiul şi gazele naturale sunt extrase din sedimentele nisipoase pompând mari cantităţi de lichid sub presiune, gazele cu efect de seră rămase presurizate în subteran după extragerea hidrogenului ar putea reprezenta un pericol în sine.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult