Acumulatorii pliabili ar putea fi ingredientul care lipsea pentru dezvoltarea de telefoane pliabile cu adevărat inovatoare

26.09.2019
Acumulatorii pliabili ar putea fi ingredientul care lipsea pentru dezvoltarea de telefoane pliabile cu adevărat inovatoare

În timp ce ecranul OLED poate fi modelat în forme dintre cele mai diverse, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre acumulatorii care susţin aceste gadgeturi însetate de energie, limitări tehnologice şi precauţii care ţin de siguranţa în utilizare obligând păstrarea unei carcase parţial rigidă şi cu formă dreptunghiulară. În cazul telefoanelor pliabile şi unele modele de laptopuri, soluţia găsită a fost înlocuirea acumulatorului monolit cu două sau mai multe celule Li-ion, strecurate în segmentele carcasei articulată.

Din fericire, aceste constrângeri ar putea fi depăşite prin efortul unei echipe de cercetători ai Universităţii ETH Zurich, care au demonstrat un nou tip de acumulator pretabil folosirii cu dispozitive fără carcasă rigidă, cum sunt electronicele de purtat, ceasuri inteligente, tablete şi telefoane pliabile.

Protejat într-o membrană flexibilă, acumulatorul poate poate fi îndoit după forma unei carcase cu una sau mai multe zone de pliere şi chiar pe întreaga lungime, dacă dispozitivul nu foloseşte deloc o carcasă rigidă. Potrivit echipei de cercetători, noul tip de acumulator poate fi îndoit, contorsionat şi chiar întins fără a fi deteriorat.

Acumulatorii încă aflaţi la stadiul de prototip folosesc electrozi confecţionaţi dintr-un polimer compozit ce înglobează particule de carbon pentru conductivitate electrică, acelaşi material luând şi rolul de înveliş protector vizibil la exterior. Pe suprafaţa interioară a membranei protectoare sunt aplicate mai multe straturi de foiţă de argint, fiecare cu grosimea de câţiva microni. Datorită modului în care aceste foiţe se suprapun, este posibilă păstrarea conductivităţii electrice chiar şi atunci când acumulatorul este îndoit sau întins.

Cercetătorii nu oferă detalii concrete privind densitatea de stocare a energiei şi anduranţa în timp, precizând doar că sunt necesare cercetări suplimentare pentru obţinerea unui produs viabil comercial. Presupunând că şi restul componentelor electronice pot fi adaptate la forma pliabilă, noul tip de acumulator ar putea inclus în echiparea ecranelor de tip rulabil sau pliabil, articole de îmbrăcăminte, cât şi o nouă generaţie de telefoane inteligente.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult