Windows 10, pe cale să primească un nou Start Menu

25.02.2020
Windows 10, pe cale să primească un nou Start Menu

Urmând valului iniţial de entuziasm modernist, Microsoft trece la curăţenie, eliminând unele dintre funcţiile Windows 10 care s-au dovedit a fi neinspirate, sau pur şi simplu nefolositoare.

După ce în urmă cu câteva zile am aflat despre introducerea unui nou set de icon-uri pentru aplicaţiile de sistem, noi dezvăluiri arată că Windows 10 este vizat de o revizie ceva mai amplă, la finalul căreia sistemul de operare va fi eliberat de multe dintre vestigiile predecesorului Windows 8. Este vorba despre aşa numitele live tiles-uri, intenţionate la început pentru noua generaţie de telefoane cu Windows Phone, respectiv PC-uri şi laptopuri convertibile echipate cu ecrane touch,

Cum majoritatea utilizatorilor Windows 10 folosesc în continuare mouse-ul şi tableta, aceste inovaţii fie nu-şi mai au rostul, sau trebuie adaptate noului context.

Chiar dacă Windows 8 s-a dovedit a fi până la urmă un mare fiasco, Microsoft a acceptat cu greu revenirea la paradigma anterioară, reintroducerea Start Menu pe Windows 10 şi renunţarea la stilul Modern UI (Metro) în favoarea vechii interfeţe desktop, atât de apreciată la Windows 7, fiind printre puţinele concesii acceptate.

Chiar şi după ce Start Menu a redevenit o simplă listă afişată în colţul stânga-jos al ecranului, controversatele Live Tiles-uri au reuşit să rămână, ajutate poate şi de noua generaţie de monitoare cu rezoluţie înaltă, care au ascuns compromisurile evidente la partea de ergonomie şi folosire eficientă a spaţiului disponibil pe ecran. Însă potrivit ultimelor informaţii apărute pe site-ul Windows Latest, Microsoft intenţionează să înlocuiască Live Tiles cu pictograme statice începând cu următoarea actualizare Windows 10, aşteptată în a doua jumătate a anului 2020 sub numele Windows 10 20H2.

Potrivit speculaţiilor de până acum, noul Start Menu va semăna cu versiunea demonstrată deja sub Windows 10X, varianta de Windows 10 pregătită de Microsoft special pentru dispozitive cu dual-screen.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult