Windows 10, actualizat cu un patch care lasă nefuncţional Start Menu

13.09.2019
Windows 10, actualizat cu un patch care lasă nefuncţional Start Menu

Încercând să remedieze problema care a cauzat încărcarea nejustificată a procesorului pe unele PC-uri recent actualizate la noua versiune Windows 10 build 1903, Microsoft a reuşit să strice complet funcţionarea Start Menu.

Problema a apărut imediat după aplicarea patch-ului KB4515384, distribuit începând cu data de 10 septembrie prin serviciul Windows Update şi aplicat automat pe PC-urile afectate de ultimul bug Cortana, introdus odată cu patch-ul KB4512941.

Distribuită începând cu data de 30 aprilie, actualizarea KB4512941 trebuia să rezolve o problemă lăsată de altă actualizare Windows defectuoasă, afectând funcţionarea aplicaţiilor care folosesc librării Visual Basic 6, VBA şi VBScript. În timp ce scopul propus a fost atins, efectul secundar neintenţionat a fost încărcarea nejustificată a procesorului de sistem la 30%-40% din capacitate, ajungând până la 100% încărcare în unele cazuri, totodată afectând şi folosirea asistentului Cortana şi funcţia de căutare Windows. Creat special pentru a corecta actualizarea anterioară, patch-ul KB4515384 introduce un nou bug manifestat fie prin imposibilitatea deschiderii Start Menu, sau afişarea unei ferestre goale atunci când se încearcă folosirea funcţiei de căutare integrată.

Microsoft confirmă problema nou apărută şi promite încă un patch, al treilea, care se remedieze remediul anterior.

Între timp, celor care doresc să beneficieze în continuare de un Start Menu complet funcţional pe PC-ul cu Windows 10 nu le rămâne decât să dezinstaleze patch-ul KB4515384 şi rămână cu vechiul KB4512941 şi probleme sale cu încărcarea nejustificată a procesorului. Din fericire, bug-ul care afectează Start Menu a fost identificat destul de repede, Microsoft oprind distribuirea patch-ului buclucaş înainte ca problema să se extindă la majoritatea sistemelor cu Windows 10.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult