Samsung renunţă la Linux on DeX la mai puţin de un an de la debutul funcţiei

21.10.2019
Samsung renunţă la Linux on DeX la mai puţin de un an de la debutul funcţiei

Samsung anunţa anul trecut lansarea unei funcţionalităţi foarte mult aşteptată de cei pasionaţi de Linux: Linux on DeX, adică posibilitatea de a rula o versiune a sistemului de operare Ubuntu Linux direct de pe telefon, într-un mediu desktop complet. Această iniţiativă a fost lansată în variantă Beta şi acum se pare că nu va mai ieşi niciodată din acest stadiu, întrucât compania a anunţat că va renunţa la această funcţionalitate odată cu trecerea la Android 10.

Samsung a transmis utilizatorilor de Linux on DeX că acest program de beta se opreşte şi că funcţionalitatea nu va mai putea fi accesată odată ce dispozitivul folosit este actualizat la Android 10 Beta sau o versiune finală a sistemului de operare în viitor. Cei care folosesc Linux on DeX au opţiunea de a rămâne pe vechea versiune One UI bazată pe Android 9.0 Pie, sau pot face backup datelor şi renunţa complet la Linux-ul de pe telefon.

De altfel, funcţionalitatea DeX, care permite utilizarea telefonului în regim desktop folosind sistemul de operare Android, rămâne activă. Aceasta chiar a primit de curând, odată cu lansarea seriei Note10, noi funcţionalităţi, precum posibilitatea de a fi conectate la un PC sau Mac printr-un simplu cablu USB-C, folosind astfel ecranul, tastatura şi trackpad-ul unui computer pentru a controla mediul desktop al telefonului.

Este posibil ca motivul pentru care compania Samsung se vede nevoită să renunţe la Linux on DeX să fie chiar sistemul de operare Android 10, care vine acum cu noi metode de securitate, mai avansate, cât şi permisiuni mult mai detaliate pentru utilizatori. Este posibil ca modul în care Ubuntu prin Linux on DeX folosea kernel-ul din Android pentru a permite rularea sistemului de operare să nu mai fie accesibil.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult