Opera, cu în pas înaintea rivalului Chrome. Noua versiune primeşte suport pentru gruparea tab-urilor pe categorii

25.02.2020
Opera, cu în pas înaintea rivalului Chrome. Noua versiune primeşte suport pentru gruparea tab-urilor pe categorii

Opera primeşte în versiunea pentru desktop mai multe funcţii noi care vor fi cu siguranţă apreciate de utilizatorii avansaţi

Mai ale pe PC-urile de generaţie mai nouă, folosirea conştiincioasă a browserului web prin eliminarea periodică a tab-urilor pe care nu le folosim imediat nu mai este absolut necesară, optimizările pentru reducerea consumului de memorie şi procesor permiţând acomodarea unui număr impresionant de tab-uri fără a compromite semnificativ performanţele resimţite. Totuşi, la partea de ergonomie lucrurile nu stau chiar atât de bine, colecţionarea unui număr prea mare de tab-uri făcând aproape imposibilă folosirea eficientă a browserului web.

Aici intră în scenă îmbunătăţirea adusă în versiunea Opera 67. Numită Workspaces, funcţionalitatea permite utilizatorilor să grupeze pe categorii tab-urile active de care ar putea avea nevoie mai târziu. Spre exemplu, cei care folosesc PC-ul atât în scop personal cât şi pentru activităţi de serviciu pot plasa tab-urile deschise în spaţii de lucru distincte, care pot fi comutate ulterior fără a rezulta un haos generalizat.

Cum funcţionează

Spaţiile de lucru sunt destinate utilizatorilor care lasă în mod frecvent deschise zeci de tab-uri în browser-ul web, acoperind diverse subiecte precum reţele de socializare, conturi email, site-urile de comerţ electronic, streaming video, jocuri, etc. Utilizatorii pot crea până la cinci grupuri şi pot atribui un nume şi o pictogramă unic pentru a distinge fiecare categorie dintr-o privire.

Spaţiul de lucru activ este evidenţiat în albastru, iar utilizatorii fac pur şi simplu clic pe o pictogramă diferită din bara laterală pentru a comuta la un alt grup.

Pentru a aloca un tab unui anumit spaţiu de lucru, utilizatorul face clic dreapta pe pagina respectivă şi alege opţiunea „Mutaţi fila în spaţiul de lucru”, unde vor vedea toate grupurile disponibile. Tot la fel funcţionează şi gruparea de tab-uri în versiunea experimentală Google Chrome.

Printre noutăţi se mai numără şi o funcţie pentru detectarea tab-urilor duplicat. Aceasta se foloseşte prin simpla plasare a cursorului peste un tab activ, browserul web evidenţiind automat tab-urile deschise cu aceeaşi adresă URL.

Versiunea Opera 67 oferă şi o posibilitatea comutării între tab-urile deschise folosind combinaţia de taste Ctrl + Tab, în loc de click manual pe fiecare  tab. Această funcţie este implementată deja şi în browserul Chrome.

Funcţionalitatea Workspaces debutează în versiunea oficială a browserului Opera după mai multe luni de testare beta, dezvoltatorul norvegian reuşind să o livreze utilizatorilor înaintea rivalului Google, care testează de cel puţin un an o funcţionalitate similară cu versiuni experimentale ale browserului Chrome.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult