Microsoft închide suportul software pentru Windows 7. Ce urmează pentru vechiul sistem de operare

14.01.2020
Microsoft închide suportul software pentru Windows 7. Ce urmează pentru vechiul sistem de operare

Începând de astăzi, 14 ianuarie 2020, Microsoft renunţă la suportul tehnic oficial pentru Windows 7. Acest lucru înseamnă că platforma software nu mai primeşte actualizări de software, nici măcar în cazul în care sunt depistate probleme grave de securitate, care ar putea pune datele utilizatorilor în pericol. Singurii clienţi care vor mai putea primi actualizări pentru o perioadă limitată sunt clienţii din mediul business, care vor trebui să plătească o taxă anuală per dispozitiv pentru eventuale update-uri sau suport tehnic de la distanţă telefonic sau prin e-mail.

Încă puteţi face upgrade la Windows 10 gratuit

Windows 7, lansat În 2009  devenit rapid unul dintre cele mai de succes produse ale companiei Microsoft, fiind sistemul de operare care a înlocuit Windows Vista, unul dintre cele mai criticate sisteme de operare ale companiei. Acesta este în continuare foarte popular în rândul utilizatorilor, în ciuda faptului că au apărut între timp alte trei versiuni de Windows: 8, 8.1 şi 10. Ba chiar utilizatorii de Windows 7 au avut şi ocazia să treacă la Windows 10 pe gratis, iar mulţi au refuzat această „super ofertă” de la Microsoft.

Totuşi, chiar dacă nu aţi beneficiat în urmă cu câţiva ani de update-ul gratuit de la Windows 7 sau 8 la Windows 10, încă puteţi face asta, complet gratuit, pe baza licenţei vechii versiuni. Tot ce trebuie să faceţi este să descărcaţi Media Creation Tool şi să faceţi upgrade prin intermediul acesteia. Cheia de Windows 7 sau 8 va fi convertită într-o cheie OEM de Windows 10. Acest lucru înseamnă că licenţa pentru Windows 10 va fi valabilă exclusiv pe computerul pe care este instalată. În urma unui upgrade major (procesor, placă de bază), licenţa ar putea să nu mai funcţioneze.

În ultima perioadă însă, Windows 10 câştigă foarte mult teren, fiind instalat pe un miliard de dispozitive la nivel mondial. Sistemul de operare Windows 10 primeşte update-uri foarte des, ba chiar Microsoft a declarat în trecut că aceasta este ultima versiune dedicată de Windows pe care o va lansa, urmând să continue dezvoltarea sistemului de operare prin actualizări mai mari la fiecare jumătate de an, care să adauge funcţionalitate nouă.

Din fericire, Windows 7 va continua să funcţioneze fără probleme în continuare, chiar şi fără suport software oficial. Singura problemă adevărată va fi securitatea scăzută, care poate fi importantă sau nu, pentru fiecare utilizator în parte.

Windows 7 nu mai este 100% compatibil cu hardware nou

Desigur, motivul pentru care Windows 10 se bucură de o creştere foarte mare în piaţă este şi faptul că majoritatea computerelor noi sunt livrate cu sistemul de operare Microsoft pre-instalat. Astfel, în timp, computerele cu Windows 7 vor înceta să funcţioneze şi vor fi înlocuite cu computere cu Windows 10. Componentele cele mai noi nici măcar nu mai oferă suport software sub formă de drivere pentru Windows 7, de exemplu, deci chiar dacă doreşti să instalezi vechiul sistem de operare, este posibil să fie incompatibil cu toate noile funcţii ale procesoarelor sau plăcilor video.

În timp ce pe PC-uri desktop este ceva mai uşor să instalezi Windows 7 şi să îl faci să funcţioneze corect, chiar şi pe componente noi, pe unele laptop-uri este aproape imposibil. Driverele oferite de producători sunt realizate exclusiv pentru Windows 10 şi este posibil să rămâi fără Wi-Fi, fără Bluetooth, fără reţea Ethernet sau fără sunet, din cauza lipsei de suport software. 

Puteţi „păcăli” sistemul pentru a primi update-uri de Windows 7 în continuare.

Totuşi, există o şansă pentru cei care încă nu sunt pregătiţi să facă tranziţia. A fost descoperită o metodă prin care sistemul de operare Windows 7 poate fi „semnat” drept sistem de business, putând astfel să primească actualizările de software pe care Microsoft le va livra contra cost companiilor. Această metodă implică un proces de instalare de dificultate medie pentru un utilizator fără prea multă experienţă, dar este simplu pentru un utilizator avansat.

Desigur, Microsoft ar putea oricând să oprească această „portiţă”, întrucât cei care o folosesc vor beneficia gratuit de actualizări pentru care companiile vor plăti bani mulţi. Puteţi consulta ghidul folosind acest link.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult