Microsoft Edge bazat pe Chromium, lansat oficial

16.01.2020
Microsoft Edge bazat pe Chromium, lansat oficial

Browser-ul Microsoft Edge are de astăzi o nouă formă. Acesta renunţă la vechea platformă proprietară şi adoptă Chromium, acelaşi browser open-source pe care este bazat şi Google Chrome. Astfel, Microsoft speră să ofere un browser integrat în Windows 10 care să nu necesite înlocuire la prima instalare, integrând toate avantajele lui Chrome, dar fără „bagajul” serviciilor Google integrate. În teorie, noul Edge ar trebui să consume mai puţine resurse şi să fie mai rapid decât Chrome.

Cei care aveau deja instalată versiunea „Preview” a lui Microsoft Edge cu motor Chromium primesc actualizarea la verisunea finală direct din browser. Ceilalţi utilizatori vor trebui însă să îl instaleze manual, prin download de pe site-ul Microsoft. Acesta este momentan disponibil nu doar pentru Windows 10 şi macOS, ci şi pentru versiuni mai vechi de Windows, dar şi pentru platforme mobile precum Android şi iOS. Practic, Microsoft doreşte să creeze un browser universal, care să permită mutarea între dispozitive prin sincronizarea conţinutului.

Desigur, motorul, de căutare implicit din Microsoft Edge va fi Bing, însă acesta poate fi schimbat în Google. Pe lângă compatibilitatea cu mai multe platforme şi sisteme de operare, Microsoft se laudă şi cu setările de intimitate pe care le oferă, utilizatorii fiind în control al datelor personale. Edge integrează unelte care să permită urmărirea sau să ascundă activitatea utilizatorilor săi online.

Cei care sunt pe Windows 10 şi doresc să mai aştepte, vor primi noul Edge printr-un update de Windows 10, care va înlocui vechea versiune, livrată cu sistemul de operare. Acest update va schimba complet şi pictograma aplicaţiei. Originalul Edge încă păstra vechea identitate de brand care făcea referire la „bătrânul” Internet Explorer. Noul Edge are o pictogramă mai stilizată, similară cu cochilia unui melc şi colorată în nuanţe de albastru şi verde.

Dacă vreţi să încercaţi Edge în defavoarea Chrome, vestea bună este că browser-ul Microsoft este compatibil inclusiv cu extensiile de Chrome.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult