Chrome rămâne fără secţiunea Apps. Cum afectează schimbarea făcută de Google folosirea browserului web

16.01.2020
Chrome rămâne fără secţiunea Apps. Cum afectează schimbarea făcută de Google folosirea browserului web

Introdusă odată cu platforma Chrome OS, secţiunea Apps din browserul Chrome trebuia fie poarta de intrare într-un nou ecosistem de aplicaţii web, pe care utilizatorii să le poată folosi de pe oricare dintre platformele Chrome OS, Windows şi Mac. Mai departe, magazinul Chrome Web Store trebuia să fie o alternativă Apple App Store şi Google Play Store, din care să obţinem aplicaţii care funcţionează direct din browserul web. Departe de succesul sperat, secţiunea Web Apps va dispărea din browerul web, iar magazinul Chrome Web Store se va limita de acum la funcţionalitatea sa de bază – servirea de extensii şi teme de interfaţă pentru browserul Chrome.

Anunţată încă din luna august 2016, eliminarea suportului Chrome Apps primeşte un nou calendar, acestea urmând să dispară cu totul după luna iunie 2022, inclusiv pentru platforma Chrome OS:

  • Martie 2020 : Chrome Web Store va înceta să mai accepte noi aplicaţii Chrome. Dezvoltatorii vor putea actualiza aplicaţiile Chrome existente până în iunie 2022.
  • Iunie 2020 : Suport final pentru aplicaţiile Chrome pe Windows, Mac şi Linux. Clienţii care au Chrome Enterprise şi Chrome Education Upgrade vor avea acces la o politică de extindere a asistenţei până în decembrie 2020.
  • Decembrie 2020 : Suport final pentru aplicaţiile Chrome pe Windows, Mac şi Linux.
  • Iunie 2021: Suport final pentru API-urile NaCl, PNaCl şi PPAPI.
  • Iunie 2021 : Suport final pentru aplicaţii Chrome pe Chrome OS. Clienţii care au Chrome Enterprise şi Chrome Education Upgrade vor avea acces la o politică de extindere a asistenţei până în iunie 2022.
  • Iunie 2022 : Suport final pentru aplicaţiile Chrome pe Chrome OS pentru toţi clienţii.

Astfel, începând cu luna iunie 2020 aplicaţiile deja instalate în browserul Chrome nu vor mai funcţiona pe Windows, macOS şi Linux, cu excepţia cazului în care aveţi Chrome Enterprise sau Chrome Education Upgrade, care vă permite să utilizaţi aplicaţii Chrome încă şase luni. Pentru cei care folosesc Chrome OS, aplicaţiile web vor funcţiona până în iunie 2021. Din nou, dacă aveţi Chrome Enterprise sau Chrome Education Upgrade, Google spune că puteţi utiliza aplicaţii Chrome pentru un an suplimentar.

Având în vedere existenţa alternativei Google Play Store cu acces la aplicaţii de Android mult superioare la partea de funcţionalitate, lipsa de interes arătată de utilizatori este uşor de înţeles.

Revenind la platforma desktop, Google pregăteşte o alternativă numită Progressive Web Apps (PWA), noua platformă reprezentând un hibrid între aplicaţii web şi software tradiţional. Aplicaţiile PWA vor putea fi testate şi folosite în versiune online, cât instalate local pentru a obţine performanţe şi funcţionalitate crescută.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult