Facebook activează funcţia 3D Photo şi pe telefoane cu o singură cameră

02.03.2020
Facebook activează funcţia 3D Photo şi pe telefoane cu o singură cameră

Fotografiile 3D de pe Facebook au fost lansate iniţial în 2018 doar pe modele iPhone cu două camere, întrucât era mai uşor de implementat tehnologia care calculează adâncimea pe telefoane care aveau sigur hardware-ul necesar pentru realizarea de fotografii portret. De ceva vreme, funcţia este disponibilă şi pe telefoane cu Android care pot realiza fotografii de tip „portret”, însă acum, Facebook a anunţat că mai mulţi utilizatorii pot beneficia de această funcţie, chiar şi pe anumite telefoane cu o singură cameră şi cu fotografii realizate fără mod portret.

Se pare că Facebook foloseşte noi algoritmi AI pentru a analiza fotografiile 2D. Astfel se creează o „hartă” 3D a imaginii, algoritmul putând să aproximeze care elemente sunt mai aproape de cameră şi care sunt mai departe şi le poate apoi separa de fundal. Rezultatul este comparabil cu ceea ce putea fi realizat până în prezent doar cu informaţii de la cea de-a doua cameră, iar imaginile arată foarte bine.

Tehnologia folosită de Facebook pentru „decuparea” elementelor 3D este similară cu cea folosită de Google pentru realizarea modului portret pe dispozitivele Pixel, această funcţie fiind prezentă de mai mulţi ani pe aceste modele, în ciuda faptului că abia în 2019 Pixel a primit cea de-a doua cameră. Avantajul implementării Facebook este că poţi transforma orice fotografie, indiferent de dispozitivul pe care a fost realizată sau cât de veche este într-o fotografie 3D.

Din păcate, este totuşi necesar un hardware destul de puternic pentru a putea procesa fotografia 3D, deci nu chiar toate telefoanele primesc această funcţie. De acum, toţi utilizatorii de iPhone care au minimum un model iPhone 7 pot să beneficieze de această funcţie, în timp ce pe Android, doar modelele mid-range sau mai bune pot beneficia. Nu este clar însă ce înseamnă mid-range atunci când vorbim despre o plajă de dispozitive atât de largă, însă este probabil vorba despre modele mai recente.

Când vine vorba despre dispozitive mai vechi, Facebook recomandă minimum Galaxy Note8 şi Note9, cât şi întreaga gamă Pixel, însă fără dispozitivelePixel 3a.

Funcţia 3D Photo începe acum să fie livrată pe modelele de telefoane care nu erau compatibile până în prezent şi pare să fie o funcţie care poate fi activată din server, deci nu este necesar obligatoriu un update al aplicaţiei. Totuşi, nu strică să încercaţi să actualizaţi aplicaţia pe iOS şi Android în cazul în care nu aveţi încă acces la funcţie. În teorie, aceasta va ajunge la toţi utilizatorii în următoarele câteva zile.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult