Funcţia de detecţie a căzăturilor de pe Apple Watch a salvat viaţa a doi tineri

24.10.2019
Funcţia de detecţie a căzăturilor de pe Apple Watch a salvat viaţa a doi tineri

Apple a integrat Apple Watch funcţii special realizate pentru a monitoriza starea utilizatorului, câteva de pe generaţiile mai recente reuşind să salveze câteva vieţi. În timp ce funcţia ECG de pe Apple Watch Series 4 şi 5 au avertizat câţiva utilizatori despre probleme cardiace pe care le-ar putea avea, sugerând un control amănunţit, probabil că cea care are cel mai rapid efect este cea care detectează atunci când cel care poartă ceasul cade. Această funcţie a dus la salvarea lui James Prudenciano şi al prietenei sale, Paige Paruso, cetăţeni americani, care au suferit un accident în timpul unei plimbări pe munte.

Cei doi au plecat într-o expediţie pe munte, dar s-au pierdut. Încercând să îşi găsească drumul înapoi spre casă, cei doi au ajuns pe o stâncă abruptă, de pe care au încercat să coboare prin alunecare. Se pare însă că jos îi aşteptau nişte pietre şi un râu, amândoi căzând. Ceasul a detectat căzătura şi a sunat automat la serviciile de urgenţă, Prudenciano putând anunţa autorităţile verbal despre situaţia în care se află.

În acelaşi timp, familia acestuia a primit SMS-uri de avertizare, care sunt trimise automat de către ceas către contactul de urgenţă setat. Până la urmă şi Prudenciano a căzut în apă. Cei doi au fost salvaţi cu succes cu ajutorul unei bărci şi au ajuns la Spital cu răni, însă în afara unui pericol. Prudenciano, care purta un Apple Watch Series 4 s-a ales cu trei fracturi.

Norocul a făcut că utilizatorul de Apple Watch a ales să îşi configureze funcţia de detecţie a căzăturilor. Ceasul nu activează automat această funcţie decât pentru utilizatorii de peste 65 de ani, însă oricine poate să configureze manual detecţia şi contactul de urgenţă. Având în vedere că ceasul a apelat numărul 911 în timp ce Prudenciano se ţinea încă de stâncă, neavând acces uşor la telefon sau la ecranul ceasului pentru a iniţia un apel, nu este clar ce s-ar fi întâmplat dacă apelul automat nu era iniţiat.

Aceasta nu este prima dată când această funcţie salvează viaţa unui utilizator de Apple Watch, în urmă cu doar câteva săptămâni un alt ceas Apple salvând viaţa unui bărbat în vârstă care a căzut de pe bicicletă în drum spre un punct de întâlnire cu fiul său. Bărbatul s-a lovit la cap, iar ecranul ceasului s-a spart, însă funcţia de apelare a numărului de urgenţă a funcţionat, asigurând o intervenţie rapidă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult