HTC Vive Cosmos se lansează în România. Preţ, cerinţe de sistem şi noi informaţii

02.10.2019
HTC Vive Cosmos se lansează în România. Preţ, cerinţe de sistem şi noi informaţii

HTC a prezentat astăzi în mod oficial modelul de cască VR Vive Cosmos, cea mai nouă soluţie high-end pentru realitate virtuală pentru PC-uri din portofoliul său. Aceasta este cea de-a şasea cască VR pe care o lansează, fiind totodată şi prima pentru platforma PC care nu necesită senzori externi pentru urmărirea mişcărilor utilizatorului şi a controllerelor. Noua cască promite rezoluţie semnificativ îmbunătăţită, confort mai bun decât generaţia iniţială şi oferă abonament inclus la serviciul Viveport Infinity pentru fiecare client care cumpără produsul.

HTC Vive Cosmos promite rezoluţie cu 88% mai mare faţă de modelul iniţial HTC Vive, efectul de „plasă” care putea fi deranjant înainte fiind aproape complet eliminat. Acest lucru se datorează în principal noilor display-uri LCD folosite pentru construcţia modelului Cosmos, care folosesc panouri full RGB, fără subpixeli lipsă. Avem rezoluţie de 1.440 x 1.700 pixeli pentru fiecare ochi în parte, la o frecvenţă de 90 Hz, care oferă un câmp vizual de 110 grade.

La capitolul confort, Vive Cosmos adoptă design-ul de montare pe cap de tip „Halo”, cu o bandă de plastic care se prinde la ceafa utilizatorului. Acest design permite stabilirea greutăţii pe frunte, fără să strângă. De asemenea, pentru cei care folosesc Vive Cosmos în aplicaţii de lucru, headset-ul poate fi rabatat la 90 de grade în sus, pentru a permite trecerea uşoară de la modul VR la un mod desktop de lucru. Cel mai probabil, acest design a fost adoptat pentru a permite dezvoltatorilor care crează software pentru VR să poată testa rapid aplicaţiile la care lucrează.

De altfel, lipsa staţiilor de urmărire este cea mai importantă noutate în cazul lui Vive Cosmos, acesta folosind şase camere pentru a detecta mişcarea şi pentru a urmări cele două controllere. Astfel, cei de la HTC spun că poţi „intra în VR” în jumătate din timpul în care te pregăteai pentru a seta originalul Vive, întrucât trebuie doar să pui casca şi să porneşti jocul sau aplicaţia.

Noul Vive Cosmos este livrat şi cu două noi controllere, diferite faţă de cele de dinainte. Acestea renunţă la suprafeţele tactile în favoarea unor stick-uri analogice clasice. În rest, includ butoanele standard de pe gamepad-urile de gaming obişnuite, şi au două inele luminate pentru a asigura urmărirea prin camerele de pe headset. Noile controllere sunt alimentate de bateri AA obişnuite.

HTC promite şi câteva accesorii noi pentru Vive Cosmos. Primul este un adaptor wireless, care permite funcţionarea fără cablul obişnuit. Un dispozitiv similar a fost lansat şi pentru Vive Pro. Partea din faţă a dispozitivului este modulară, aici putând fi ataşate accesorii noi. De exemplu, cei care au deja un sistem Vive, pot cumpăra doar casca Vive Cosmos şi ataşa o parte din faţă cu senzori compatibili cu vechile staţii laser de urmărire.

Pe partea de software, HTC Vive se bazează mult pe abonamentul Viveport Infinity. Acesta asigură accesul la 600 de jocuri şi aplicaţii din cele 2.000 care se găsesc în catalogul Viveport. Cei care fac pre-comandă (până mâine, 3 octombrie) primesc 12 luni de acces gratuit la abonamentul Infinity. Cei care cumpără HTC Vive Cosmos după lansarea oficială vor primi în pachet un voucher de 6 luni de abonament Infinity.

În cele din urmă, am aflat care sunt cerinţele de sistem minime şi recomandate pentru noul Vive Cosmos:

Minimum

  • CPU: Intel core i5-4590 / AMD FX-8350
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 970 / AMD Radeon R9 290
  • Memorie: 4 GB RAM
  • Port Video Out: DisplayPort 1.2
  • USB: USB 3.0
  • Sistem de operare: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10

Recomandat

  • CPU: Intel core i5-4590 / AMD FX-8350
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070 / NVIDIA Quadro P5000 / AMD Radeon Vega 56
  • Memorie: 4 GB RAM
  • Port Video Out: DisplayPort 1.2
  • USB: USB 3.0
  • Sistem de operare: Windows 10

Galerie foto

HTC Vive Cosmos este deja disponibl la pre-comandă şi este listat în oferta magazinelor de specialitate din România la preţul de 3.949 lei, pachetul incluzând casca şi cele două controllere.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult