Razer anunţă primul laptop de gaming echipat cu tastatură optică

15.10.2019
Razer anunţă primul laptop de gaming echipat cu tastatură optică

Cu acţionare complet mecanică, sau prevăzute cu contacte capacitive ieftin de fabricat, tastaturile nu s-au schimbat prea mult de la inventarea PC-ului şi până acum.

Pe măsură ce jocurile au devenit suficient de solicitante pentru a forţa limitele tastaturilor existente, producătorii acestora au găsit oportună creşterea performanţelor prin înlocuirea chip-ului responsabil cu preluarea apăsărilor de taste, noile soluţii putând capta mai multe apăsări simultan şi cu latenţe mult reduse. În aceste condiţii, este de bun simţ să întrebăm ce poate aduce în plus o tastatură care substituie contactele cu acţionare electrică, folosind soluţii de tip optic.

În mod cert, producătorii nu vor promova noile modele de tastaturi pentru recunoaşterea apăsărilor de taste „cu viteza luminii”. Mai degrabă, este vorba despre fiabilitatea produsului după sute de mii, sau milioane de apăsări, în contextul în care tastele bazate pe conexiunea electrică a unui comutator mecanic poate ceda din pricina uzurii sau acumulării de mizerie.

Deocamdată, singurul mod în care poţi experimenta avantajele unei tastaturi complet optică este achiziţionarea unui laptop din gama Razer Blade 15, lăudat de producători ca oferind un avantaj „necinstit” în sesiunile de gaming competitiv. Argumentul se bazează pe modul în care tastaturile cu membrană întârzie preluarea comenzilor până când forţa la apăsare atinge nivelul optim pentru acţionare, iar tastaturile mecanice au o cursă de apăsare predefinită, care întârzie declanşarea contactului electric.

În schimb, prevăzute cu senzor infraroşu pentru fiecare tastă, tastaturile optice pot reacţiona aproape instantaneu, evitând totodată detectarea eronată a apăsărilor şi tastele blocate.

Potrivit Razer, timpul de răspuns mult redus poate face diferenţa în sesiunile de jocuri cu acţiune rapidă. Efectul ar urma să fie obţinut fără a renunţa la efectul de „click” specific tastaturilor mecanice, Razer atrăgând astfel şi fanii tradiţionali ai tastaturilor mecanice.

Absente pe toate generaţiile recente de laptopuri şi tastaturi pentru PC, switch-urile cu acţionare optică induc un cost mai degrabă exorbitant. Disponibilă doar pe modelul de top Razer Blade 15 (2019), tastatura optică implică un cost de 2649 dolari şi termen de livrare nu mai devreme de anul 2020.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult