Logitech MX Vertical review: mouse-ul de birou are acum o nouă formă

11.09.2019
Logitech MX Vertical review: mouse-ul de birou are acum o nouă formă

Logitech s-a remarcat în ultima perioadă pe piaţa de periferice în special cu produsele din gama Logitech G (dedicate gamerilor). În paralel însă, compania încă dezvoltă multe produse dedicate productivităţii. Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou. Acum că am avut ocazia să îl testăm câteva zile, putem să concluzionăm că este într-adevăr o experienţă diferită de utilizare, însă nu una care se potriveşte obligatoriu tuturor.

Prezentare

Modelul MX Vertical este integrat în gama „premium” de mouşi de la Logitech, alături de seriile MX Master şi MX Anywhere. Astfel, acesta este încadrat într-o gamă de preţ superioară, mult peste ceea ce consideră unii drept un preţ „accesibil” pentru un mouse de birou. Desigur, la un preţ de aproximativ 100 de euro, ne-am aştepta să primim unul dintre cele mai bine construite produse de pe piaţă, iar adevărul este că Logitech livrează la acest capitol.

Avem de a face cu un mouse mai înalt decât ne-am obişnuit, ale cărui butoane sunt aşezate pe laterala din dreaptă, la un unghi foarte ascuţit faţă de poziţionarea orizontală a mouşilor tradiţionali (57 de grade). Cele două butoane pentru click stânga şi click dreapta, cât şi baza mouse-ului sunt realizate dintr-un plastic mat, plăcut atingerii, în timp ce restul carcasei este acoperit cu o suprafaţă cauciucată cu striaţii, care asigură o prindere cât mai bună, împiedică alunecarea mouse-ului din mână şi este moale la atingere pentru un confort îmbunătăţit. În partea de sus, există şi o bandă care pare a fi metalică, care găzduieşte logo-ul „logi”, cât şi un buton programabil.

Pe laterala din stânga sunt poziţionate două butoane din plastic pentru „back” şi „forward”, de asemenea programabile, iar un nelipsit „scroll” este poziţionat între cele două click-uri principale. Nu în ultimul rând, mouse-ul are un buton on/off în partea de jos, cât şi un buton care facilitează selecţia computerului la care este conectat, acesta putând ţine minte până la trei dispozitive, conexiunea fiind realizată fie prin intermediul adaptorului USB „Unifiying” din pachet, fie prin Bluetooth.

În ciuda utilizării unor materiale care par a fi foarte „rezistente” şi a dimensiunilor sale, mouse-ul MX Vertical este destul de uşor în utilizare. Acesta pare să aibă centrul de greutate în partea de jos, asigurând o glisare bună pe orice suprafaţă. Totuşi, recomandarea noastră ar fi utilizarea unui mouse pad de calitate, chiar dacă Logitech spune că acesta ar putea să funcţioneze şi pe sticlă.

Un lucru care ne-a atras atenţia şi care este un mare bonus, în special în zilele noastre, este port-ul USB Type-C de încărcare a acumulatorului intern, putând folosi astfel un singur cablu pentru încărcarea telefonului (dacă folosiţi Android), pentru încărcarea mouse-ului şi pentru încărcarea unui laptop sau a unei tablete.

Părţi pozitive

Motivul pentru care MX Vertical există este faptul că unii dintre utilizatori, care stau mult la birou şi lucrează la un computer, dezvoltă în timp probleme cu încheieturile mâinilor. Mai multe studii au demonstrat că mouşii tradiţionali ţin încheietura mâinii tot timpul tensionată. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate, întrucât încheietura stă într-o poziţie nenaturală pe perioade lungi. Astfel, un mouse vertical, precum MX Vertical ar trebui să ţină mâna într-o poziţie mai naturală, în aceeaşi poziţie în care stă în timpul repausului.

Adaptarea la un astfel de mouse nu este rapidă, iar acesta nu va putea fi folosit în toate situaţiile. În utilizarea la birou este însă probabil unul dintre cele mai bune „upgrade-uri” pe care le poţi face pe lângă un SSD pentru partiţia de sistem a computerului. Pentru cei care au nevoie de un mouse precis şi rapid pentru munca la birou, dar care să fie şi confortabil, sunt foarte puţine alte opţiuni „premium” disponibile pe piaţă.

Dar nu doar confortul sporit fac din MX Vertical o opţiune bună pentru utilizatori, ci şi software-ul pe care Logitech îl oferă pentru acesta. Logitech Options a evoluat destul de mult în ultimii ani şi permite acum conectarea mai multor computere simultan prin funcţionalitatea Flow, dacă un mouse precum MX Vertical sau MX Master sunt conectate la fiecare dintre ele. Astfel, poţi trece de pe un computer pe altul în timp real, fără să mai muţi manual sursa de la butonul din partea de jos a mouse-ului. Singura condiţie este ca ambele computere să fie în aceeaşi reţea. Un avantaj mare este posibilitatea de a copia şi lipi text şi fişiere de pe un computer pe altul, fără a mai face un transfer „clasic” prin reţea sau prin trimiterea de mesaje sau mail-uri pentru un banal copy/paste.

De asemenea, butoanele middle-click, back, forward şi butonul din partea de sus pot fi programate pentru funcţii avansate, pe lângă cele standard. De exemplu, butonul din partea de sus, implicit, permite schimbarea vitezei pointer-ului de pe ecran între două setări. Dacă ţii apăsat pe el, poţi modifica viteza în timp real, prin mişcări de la stânga la dreapta. Alternativ, aceste butoane pot primi funcţii precum Alt+Tab, Alt+F4, show desktop (pentru momentele când se apropie şeful?), cut, copy, paste şi cam orice altă funcţie şi scurtătură din Windows există.

Durata de utilizare a bateriei este un punct forte al lui MX Vertical, în special pentru că integrează un acumulator intern. O încărcare completă este necesară la câteva săptămâni sau chiar luni, în funcţie de durata de utilizare, iar un minut de încărcare oferă trei ore de autonomie. Fiind vorba despre încărcare prin Type-C, sunt slabe şanse să nu ai la îndemână un cablu pentru încărcare. De asemenea, mouse-ul poate fi folosit în continuare în timpul încărcării, ceva ce un alt mouse cu preţ similar de la Apple nu face (Magic Mouse 2).

Galerie foto

Părţi negative

Desigur, niciun mouse nu este tocmai perfect, iar unul cu o formă atât de ciudată sigur va avea şi unele dezavantaje. De exemplu, modul de utilizare. Acesta este mai degrabă potrivit pentru cei care fac multe mişcări orizontale, fiind perfect pentru cei care lucrează în special în tabele în Excel, dar mai puţin potrivit pentru cei care fac şi activităţi care necesită mai multe mişcări pe verticală. Motivul este că mâna este în general în stare de repaus pe masă în utilizare, iar mişcarea verticală necesită mişcarea din cot a mâinii, în timp ce mişcările orizontale pot fi făcute direct din încheietură.

Desigur, dacă vă gândeaţi să luaţi un astfel de mouse pentru a fi utilizat atât la birou cât şi acasă pentru gaming, puteţi să scoateţi acest lucru din ecuaţie. MX Vertical este prea greu şi permite mişcări prea limitate pentru a putea oferi un avantaj competitiv în jocuri video online. De asemenea, faptul că foloseşte Bluetooth sau standardul Unifying şi nu Lightspeed pentru conectivitate wireless sugerează că există o latenţă mai mare decât cea a modelelor Logitech G wireless din ultima perioadă.

Apoi intră în discuţie indisponibilitatea unei versiuni pentru stângaci. MX Vertical este construit într-o singură variantă, potrivit pentru utilizarea cu mâna dreaptă. Prin forma sa ergonomică, acesta nu poate fi folosit de către un utilizator care preferă utilizarea cu stânga, în ciuda faptului că există posibilitatea în setările aplicaţiei să schimbi funcţiile celor două click-uri principale.

În ultimul rând, ar trebui menţionată rotiţa de scroll. Având în vedere că MX Vertical este „frate” cu MX Master, care integrează una dintre cele mai bune rotiţe de scroll de pe piaţă, ne-am fi aşteptat la ceva similar şi de la acest model, mai ales că ambele sunt din aceeaşi gamă şi au preţ foarte apropiat. Din păcate, rotiţa lui MX Vertical este una „obişnuită”, fără funcţionalitatea de schimbare automată între modul cu click-uri şi modul „smooth”, care permite scoll infinit. 

Concluzii

MX Vertical poate fi mouse-ul potrivit pentru cei care au început să aibă probleme cu încheieturile din cauza muncii la birou, sau cei care doresc să evite acest risc şi vine cu o serie de funcţii avansate în special pentru cei care îşi doresc scurtături avansate pe mouse sau care lucrează simultan pe mai multe computere. Acest model (sau un MX Master 2S sau 3) pot curăţa un birou de perifericele dublate prin funcţionalitatea Flow, iar Logitech oferă şi mai multe tastaturi printre care modelele K780 sau noul Logitech Keys, care pot fi de asemenea conectate la 3 dispozitive simultan, pentru a înlocui şi nevoia mai multor tastaturi pentru mai multe computere.

Singurul lucru care trebuie luat în considerare înaintea cumpărării unui MX Vertical este faptul că este necesar un scurt timp de acomodare la forma şi modul de lucru cu un mouse de acest gen.

 

Părţi pozitive

Construcţie premium din materiale de calitate
Forma ergonomică reduce oboseala mâinilor în utilizare
Software-ul Logitech Options este foarte bine pus la punct
Funcţionalitatea Flow permite conectarea unui mouse la trei computere simultan
Foloseşte un port Type-C pentru încărcare

Părţi negative

Există doar în variantă pentru mâna dreaptă
Necesită un timp de acomodare
Nu este potrivit pentru gaming sau activităţi care necesită multe mişcări verticale
Scroll-ul este „obişnuit”, fără funcţii avansate precum cel de pe seria MX Master

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult