Logitech G502 Lightspeed review: cel mai popular mouse de gaming renunţă la fire

05.06.2019
Logitech G502 Lightspeed review: cel mai popular mouse de gaming renunţă la fire

Logitech a demonstrat în ultimii doi ani că viitorul perifericelor sale este wireless, tehnologia Lightspeed şi sistemul de încărcare wireless Power Play fiind două componente importante care stau la baza acestei strategii. Noul mouse G502 Lightspeed pare să fie la prima vedere o simplă altarnativă wireless la modelul de succes G502 Proteus Core/Spectrum din anii precedenţi, însă este lipsa unui fir de ajuns pentru a convinge utilizatorii să îl aleagă peste varianta „clasică”?

Prezentare

Pentru G502 Lightspeed, Logitech a ales calea simplă: dacă nu este stricat, nu-l repara. Astfel, avem de a face cu acelaşi design îndrăgit de către gamerii de pretutindeni, originalul G502 fiind cel mai popular model de mouse de gaming al companiei (şi chiar din lume, conform anumitor statistici). Diferenţele la exterior sunt puţine, însă la interior avem de a face o serie câteva noutăţi interesante. 

Este vorba despre integrarea noului senzor Hero cu rezoluţie de 16.000 DPI, tehnologia wireless proprietară Lightspeed, care asigură utilizare fără lag, comparabilă cu cea pe fir, cât şi compatibilitate cu sistemul Power Play. Cei care au deja un astfel de mousepad, cumpărat pentru modelele anterioare compatibile (G703, G903 şi G Pro), îl pot folosi fără probleme şi cu noul G502 în variantă wireless. Tot ce trebuie să facă este să înlocuiască capacul rotund de pe spate cu modulul de încărcare magnetic de la Power Play. Întrucât Power Play asigură şi comunicarea între mouse şi computer, sub capac poate fi poziţionat şi receiver-ul wireless Lightspeed, întrucât acesta nu va mai fi folosit.

Mouse-ul vine la pachet cu un cablu micro-USB textil pentru încărcare, cu o mufă lungă, care intră puţin în carcasa sa atunci când este conectat. Din acest motiv, este important să nu pierdeţi sau să deterioraţi cablul din pachet. Acesta este imposibil de înlocuit cu unul obişnuit, fiind necesară cumpărarea unuia de la Logitech. Dezavantajul este că în afară de sistemul wireless Power Play, mouse-ul se încarcă exclusiv prin acest cablu, G502 Lightspeed bazându-se pe un acumulator intern.

În cutie mai găsim şi greutăţi în plus pentru mouse, două pentru capacul de plastic rotund şi alte patru pentru a fi poziţionate în jurul senzorului. Acestea sunt ascunse în spatele unui capac magnetic din plastic, care pare destul de fragil. Ar trebui să aveţi grijă de el pentru a nu-l rupe.

În rest, G502 Lightspeed oferă aceleaşi funcţii precum modelul pe fir: iluminare RGB compatibilă cu standardul Logitech Lightsync, memorie internă pentru setarea a cinci niveluri DPI, un scroll care poate funcţiona fie liber, fie în trepte şi cinci butoane programabile în plus, pe lângă cele trei „click-uri” standard. De asemenea, la degetul mare, avem butonul „sniper”, care poate fi setat din software-ul G Hub pentru a scădea sensitivitatea cât timp este apăsat. Acesta este un buton care poate fi folosit cu succes în shootere, în special cu armele cu lunetă, care necesită o precizie mai mare.

Forma şi poziţionarea butoanelor transformă însă modelul G502 Lightspeed într-un mouse exclusiv pentru dreptaci, iar Logitech nu produce şi o versiune pentru cei care folosesc mouse-ul cu mâna stângă.

Galerie foto

Părţi bune

Modelul original Logitech G502 a devenit foarte popular între gamerii de PC în special datorită formei, iar noul G502 Lightspeed ar putea deveni cel mai popular mouse wireless de gaming din acelaşi motiv. Pur şi simplu, acesta se aşează confrotabil în mâinile de dimensiuni mari şi medii. Degetele sunt aşezate fix pe butoane, iar forma uşor înclinată spre dreapta asigură mai puţină presiune asupra încheieturii.

Fiecare buton se apasă cu minimum de efort, însă nu sunt nici prea moi, nici prea tari. Logitech pare să fi investit o atenţie deosebită în modul în care switch-urile sunt acţionate, iar acest lucru se vede. De altfel, butoanele sunt poziţionate într-un mod intuitiv: avem butonul sniper la degetul mare, butoanele G4 şi G5 (clasicele back şi forward) deasupra acestuia şi butoanele G7 şi G8 lângă click-ul stânga, în partea de sus. Fiecare buton este bine delimitat şi are o formă specifică, uşor de recunoscut cu o simplă atingere.

De asemenea, scroll-ul „Hyper-Fast” poate fi mutat de pe modul în trepte în modul liber cu o simplă apăsare de buton, acesta fiind poziţionat imediat sub scroll. Pentru cei obişnuiţi să schimbe DPI-ul printr-o apăsare de buton sub scroll, există butonul G9 care poate fi configurat în acest sens. Implicit, setarea de DPI este modificată folosind G7 şi G8.

Confortul este asigurat şi de către materialele din care G502 Lightspeed este construit. Vorbim despre un plastic mat şi moale, plăcut atingerii pe suprafaţa de sus şi pe cele două click-uri principale, alături de o suprafaţă de cauciuc texturat pe laterale. Astfel, mouse-ul nu are cum să „alunece” din mâna utilizatorului. Evident, G502 pare să fie gândit special pentru utilizare în mod „palm grip”, acesta fiind de departe cel mai confortabil mod de utilizare.

Bateria internă este un alt avantaj al lui G502 Lightpeed. Aceasta asigură 48 de ore de utilizare cu LED-urile pornite şi 60 de ore cu ele oprite (statistici oficiale, dar reale, uşor de testat). De asemenea, mouse-ul intră automat într-un mod „stand-by” atunci când nu este folosit, care opreşte luminiţele şi conservă baterie. La cea mai mică mişcare, mouse-ul se „trezeşte”, gata de a fi folosit, fără timpi morţi pentru reconectarea la modulul wireless. Desigur, mouse-ul poate fi folosit şi pe fir, pentru cei care încă nu au încredere în sistemul de conectivitate Lightspeed. Pe parcursul testării, am reuşit să folosim mouse-ul peste o săptămână la o singură încărcare, cu luminiţele pornite.

Cei care obişnuiesc să folosească mai multe sisteme cu acelaşi mouse se vor bucura să afle că aplicaţia G Hub s-a maturizat puţin de la lansarea sa din urmă cu un an. Aceasta permite sincronizarea profilelor prin internet, folosind un cont Logitech, în timp ce G502 Lightspeed poate să înregistreze un profil personalizat în memoria sa internă, putând astfel păstra setările de iluminare şi setările DPI pe orice computer, chiar şi fără software-ul Logitech instalat.

În jocuri, mouse-ul se comportă foarte bine, fiind unul dintre cele mai precise modele disponibile pe piaţă în acest moment. Chiar dacă senzorul Hero de la Logitech a fost integrat şi în alte modele din ultima perioadă, o parte dintre utilizatori va aprecia modul în care acest model se simte. Cu o greutate de 114 grame (fără greutăţi în plus), acesta este unul dintre mouşii mai grei din categoria gaming, ceea ce poate fi considerat chiar şi un dezavantaj.

Părţi rele

După cum spuneam, greutatea este principala „bilă neagră” a acestui model. În condiţiile în care gamerii preocupaţi cu performanţă cât mai mare în jocuri caută un mouse cât mai uşor, G502 Lightspeed este cu vreo 20 de grame mai greu decât ar trebui şi mai oferă şi posibilitatea de a adăuga încă 16 grame folosind greutăţile din pachet. Comparat cu un G Pro, acesta este chiar foarte greu.

Apoi avem poziţionarea anumitor butoane, care deşi sunt confortabile în utilizare normală, în anumite situaţii pot fi deranjante. Chiar şi cu un spaţiu generos pe birou, există situaţii în care mouse-ul se poate apropia foarte mult de tastatură (atunci când trebuie să te întorci foarte repede spre stânga în joc, de exemplu). Ei bine, în cazul majorităţii mouşilor, aceasta nu este o problemă aşa mare, întrucât mouse-ul se loveşte doar cu o parte din plastic de tastatură, fără să afecteze jocul. În cazul lui G502 (în toate variantele), butoanele G7 şi G8 pot fi activate prin simpla atingere din lateral. Astfel, cu setările standard, setarea DPI poate să crească sau să scadă fără să vrei. De asemenea, dacă ai un anumit atac sau o altă acţiune din joc setată pe acel buton, acest lucru poate fi „fatal” într-un joc online.

G Hub este un alt punct negativ. Chiar dacă aplicaţia a evoluat mult de ultima dată când am testat-o, aceasta încă are o interfaţă greoaie şi nişte decizii de design neintuitive. De exemplu, pentru a putea configura mouse-ul, acesta trebuie să nu folosească modul de funcţionare cu profil din memoria internă. Înainte, cu Logitech Gaming Software, totul putea fi setat individual. Puteai face un profil local pentru PC, pe care puteai să alegi să îl scrii sau nu pe memoria internă a dispozitivului. Acum, odată înregistrat, accesul la configurările mouse-ului dispare până când mouse-ul este pus din nou în modul în care este controlat exclusiv de software.

Concluzii

Formula de succes de la Logitech pornită în urmă cu câţiva ani cu G502 pare să continue şi pe modelul wireless Lightspeed. Mouse-ul a fost rafinat, însă compania s-a abţinut de la a face modificări prea drastice, pentru a nu aliena fanii originalului.

Din păcate însă, există două motive pentru care cei care au deja un G502 să nu cumpere acest model. În primul rând, singura diferenţă cu adevărat notabilă este lipsa firului. Cei care sunt deja mulţumiţi de performanţa originalului şi care nu simt nevoie de a renunţa la cabluri nu au de ce să facă upgrade. Apoi intră în discuţie preţul. La 150 de euro, G502 Lightspeed este unul dintre mouşii mai scumpi de pe piaţă, însă se află pe aceeaşi treaptă de preţ precum G Pro sau G703, care sunt similari la nivel de hardware intern.

Diferenţele între ei sunt de greutate, formă şi dimensiuni, unde G Pro pare să fie soluţia perfectă pentru cei care îşi doresc cea mai înaltă performanţă, dimensiuni reduse şi o formă ambidextră. Probabil că Logitech se aşteaptă ca acest model să fie luat în calcul în special de către fanii G502 care vor să facă trecerea la wireless, sau de către cei care au deja un Power Play şi din varii motive doresc să înlocuiască mouse-ul pe care îl au cu acest model.

Părţi pozitive

Autonomie bună
Senzor de top
Multe butoane personalizabile
Formă foarte confortabilă

Părţi negative

Este greu chiar şi fără greutăţi
Anumite butoane pot fi apăsate accidental
Aplicaţia G Hub încă nu s-a maturizat destul

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult