HP va scumpi imprimantele, întrucât utilizatorii nu mai cumpără aşa de multă cerneală

10.01.2020
HP va scumpi imprimantele, întrucât utilizatorii nu mai cumpără aşa de multă cerneală

Imprimantele au fost vândute întotdeauna pe un model similar cu cel al lamelor de bărbierit, dispozitivul fiind ieftin de cumpărat, producătorul recuperând banii din cerneala pe care o vinde clienţilor. Având în vedere că un cartuş trebuie oricum înlocuit de obicei după mai puţin de un an, întrucât cerneala se usucă dacă nu este folosită, producătorii de imprimante, precum HP aveau mult de câştigat din aceste accesorii. Se pare însă că în ultimii ani, acest model de business a devenit mai puţin profitabil, întrucât clienţii nu mai imprimă atât de mult. Acest lucru va duce la o schimbare de strategie, cel puţin din partea HP, care plănuieşte să facă schimbări importante în această categorie de produse.

Conform unui raport publicat de Morgan Stanley, HP va începe să se depărteze de modelul de business al lamelor de bărbierit. Motivul este faptul că 20% dintre clienţii HP nu au nevoie de imprimantă atât de des pentru a justifica cumpărarea multor cartuşe de cerneală pe parcursul vieţii dispozitivului. Astfel, compania se va reorienta către un model de business mai „tradiţional” pentru dispozitivele electronice.

Acest lucru înseamnă că imprimantele ar putea să crească în preţ în viitorul apropiat, în timp ce cartuşele de cerneală ar putea scădea în preţ sau ar putea rămâne la un nivel similar cu cel din prezent. Având în vedere că foarte multe tipuri de documente pot fi acum folosite în format digital (bilete de avion, bilete la concerte, bilete de film, etc.), este de înţeles şi motivul pentru care utilizatorii nu mai imprimă atât de mult precum în trecut.

De asemenea, nici imprimantele nu au mai evoluat mult în ultimii ani pentru a justifica trecerea la o nouă tehnologie. Imprimarea de fotografii este în continuare costisitoare şi lentă, în timp ce imprimarea de documente este din ce în ce mai rară. Singurele locuri în care imprimantele mai sunt folosite zilnic sunt în companii, şi în instituţii de stat, care încă necesită semnarea unor acte fizice. Totuşi, chiar şi în aceste domenii se încearcă digitalizarea cât mai multor documente, în companii în principal pentru a proteja mediul, iar în instituţii de stat pentru a simplifica procesul.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult