Google pregăteşte un Chromecast cu Android TV şi telecomandă. Vei putea rula aplicaţii Android pe orice ecran cu HDMI

11.03.2020
Google pregăteşte un Chromecast cu Android TV şi telecomandă. Vei putea rula aplicaţii Android pe orice ecran cu HDMI

Seria de dispozitive Chromecast s-a dovedit a fi exact tipul de dispozitiv de care majoritatea utilizatorilor de servicii de internet aveau nevoie. Noile generaţii nu au adăugat însă foarte multe funcţionalităţi extra. Acestea au beneficiat doar de modificări de design, iar modelele „Ultra” oferă acum redare în rezoluţie 4K. Se pare însă că Google are în plan un upgrade semnificativ pentru gama Chromecast Ultra, acestea urmând a fi livrate cu software-ul Android TV preinstalat.

În acest moment, dispozitivele Chromecast nu sunt foarte „inteligente”. Acestea se conectează la un port HDMI de pe un monitor sau televizor şi oferă posibilitatea de a reda conţinut video şi audio folosind aplicaţii de pe alte dispozitive. Poţi trimite rapid un clip de YouTube de pe telefon, sau o fereastră de browser de pe un PC pe un alt monitor, fără fire, însă dispozitivul nu poate fi controlat independent şi nici nu poate rula aplicaţii.

Următoarea generaţie de Chromecast Ultra ar putea avea hardware-ul necesar pentru a rula Android TV. Acesta nu ar fi primul accesoriu de acest gen cu sistem de operare. Alte companii oferă deja produse precum Mi Box (Xiaomi) cu Android TV într-un format compact, care pot opera independent de oricare alt dispozitiv, fiind echipate cu o telecomandă. Planul pare a fi ca şi Google să ofere dispozitive similare, cu un procesor puternic, capabil să redea materiale 4K şi să ruleze Android TV în parametri optimi. Acesta ar fi şi primul model Chromecast echipat cu o telecomandă.

Desigur, funcţionalitatea „Cast”, care există acum pe toate modelele Chromecast, ar rămâne şi pe noul model cu Android TV, putând oricând să trimiţi conţinut din aplicaţiile compatibile pe ecranul la care este conectat. Mai mult, pentru control ai putea folosi acum telecomanda, care probabil că va integra şi un microfon pentru Google Assistant, care va putea fi folosită inclusiv pentru comenzi vocale.

Este însă destul de ciudat momentul ales pentru a lansa un astfel de dispozitiv. Nu mai există foarte multe televizoare inteligente care să nu integreze deja aplicaţiile pe care Android TV le oferă. De asemenea, nu prea mai există multe televizoare non-smart pe piaţă, în special cu panou 4K. În ultimul rând, există deja peste 160 de modele televizoare de la producători de top precum Sony şi Philips care rulează Android TV nativ deja.

Se pare că Google plănuia să dezvăluie acest dispozitiv în cadrul evenimentului I/O 2020, care a fost însă anulat din cauza epidemiei de coronavirus. Cel mai probabil, compania va anunţa noul Chromecast cu Android TV cândva în preajma acelei date (12-14 mai).

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult