ADATA SD600Q review: un SSD portabil antişoc pentru utilizatorii de laptop-uri şi console de jocuri

24.09.2019
ADATA SD600Q review: un SSD portabil antişoc pentru utilizatorii de laptop-uri şi console de jocuri

Stick-urile USB au devenit dispozitive depăşite în zilele noastre, mai ales când lucrăm în mare parte cu servicii cloud precum OneDrive sau Google Drive, transferul rapid de fişiere mici fiind aproape instant prin intermediul acestora. Totuşi, pentru transferuri de date mai mari, singurele soluţii sunt dispozitivele externe pe USB, întrucât serviciile cloud nu asigură viteza necesară, iar pentru spaţiu mai mult de câţiva GB sunt necesare abonamente lunare. Întrucât HDD-urile au rămas în urmă din punct de vedere al tehnologiei, cu viteze de transfer destul de mici, dar totuşi mai mari decât stick-urile, SSD-urile sunt acum singurele soluţii care asigură transferuri rapide şi chiar posibilitatea de a lucra direct de pe ele, într-un ritm acceptabil.

Adata produce astfel de soluţii de ceva vreme, iar noul SD600Q pare să fie o bine pus la punct pentru a se integra în stilul de lucru mobil al unui utilizator care îşi doreşte atât spaţiu mult de stocare, cât şi posibilitatea de a prelucra fişiere fără a le copia local. Un SSD extern pare să fie o soluţie foarte bună pentru un creator de conţinut care este tot timpul în mişcare, mai ales dacă are o cameră video modernă, capabilă să înregistreze direct pe un dispozitiv extern.

O altă categorie de utilizatori care ar putea beneficia de pe urma unui astfel de dispozitiv ar fi utilizatorii de console, atât Microsoft, cât şi Sony oferind pentru Xbox One şi PlayStation 4 posibilitatea de a ataşa o unitate de stocare externă pentru rularea jocurilor. Ambele console integrează hard disk-uri cu 5.400 rotaţii pe minut, care pot duce de multe ori la timpi lungi de încărcare. Rularea de pe un SSD a jocurilor poate accelera considerabil încărcarea jocurilor şi poate oferi o experienţă mai bună de joc, întrucât problemele de încărcare în timp real şi micile pauze în anumite jocuri pot dispărea.

Spuneam însă că SD600Q de la Adata pare să fie un „prieten” bun pentru cineva care este tot timpul în mişcare, iar motivul este în principal modul în care acest SSD extern este construit. Acesta este prezentat drept un suport de stocare „rugged”, care poate rezista la şocuri. Deşi nu am dorit să testăm rezistenţa pe dispozitivul de test pe care îl avem la dispoziţie, acesta este construit dintr-un plastic mat rezistent şi este ranforsat cu şuruburi mari metalice, cât şi cu suprafeţe din cauciuc pe ambele părţi. Cel mai probabil, acest SSD va rezista cu brio câtorva accidente, iar greutatea sa scăzută ar trebui să ducă la impacturi mai „uşoare” cu solul.

În materie de accesorii, SD600Q vine la pachet doar cu un cablu cu mufe Type-A to Type-B 3.0 micro, adică o mufă USB 3 clasică cu conector albastru şi un micro USB 3. Având în vedere faptul că în ultima perioadă toate dispozitivele periferice, inclusiv mouşi şi tastaturi vin echipate cu mufe USB Type-C, prezenţa unor porturi pe model „vechi” este dezamăgitoare. Un dezavantaj al acestui SSD este faptul că multe laptop-uri vin acum echipate exclusiv cu mufe USB Type-C (MacBook-urile, de exemplu). Pentru conectarea la aceste dispozitive va fi necesar fie un adaptor, fie un cablu Type-C to Type-B 3.0 micro. Din fericire, acestea sunt ieftine, însă includerea unui astfel de cablu în pachet, alături de cel standard ar fi fost un avantaj.

Când vine vorba despre viteze de transfer, SD600Q îşi face treaba, întrecând un simplu hard disk extern, însă nu se apropie de viteza unui SSD intern pe SATA sau pe M.2. Cu 300 MB/s la citire şi 260 MB/s la scriere. Totuşi, această viteză ar trebui să fie de ajuns pentru o editare rapidă într-un software de prelucrare video sau foto direct pe laptop. Modelul testat vine cu 480 GB spaţiu de stocare, însă există şi o versiune cu 960 GB pentru cei care au nevoie de mai mult spaţiu. Astfel, poţi ţine mai multe proiecte simultan pe acest dispozitiv şi te poţi muta de la computer la computer pentru a continua treaba.

Când vine vorba despre jocuri video, acesta poate stoca aproximativ cât stocarea de bază a consolelor de pe piaţă, deci poate dubla spaţiul de stocare şi poate fi locul unde ţii cele mai jucate titluri, restul putând rămâne pe HDD-ul intern.

Un alt avantaj faţă de un HDD extern ar fi uşurinţa în depozitare. Fiind un dispozitiv de numai 60 de grame, fără componente în mişcare, care are şi protecţie la şocuri şi dimensiuni foarte mici, acesta poate fi luat cu uşurinţă în orice tip de geantă, ghiozdan sau chiar într-un buzunar.

Desigur, nu este cel mai rapid SSD extern de pe piaţă, însă oferă un raport performanţă preţ destul de bun pentru ceea ce este. La aproximativ 380 de lei, un SD600Q ar putea fi o alegere bună pentru cei care au nevoie de un astfel de dispozitiv de stocare extern. Nu uitaţi însă să luaţi şi un cablu Type-C separat, dacă laptop-ul pe care îl veţi folosi nu dispune de un port Type-C standard.

 

Părţi pozitive

Construcţie rezistentă la şocuri
Dimensiuni şi greutate reduse
Mai rapid decât un HDD sau un stick USB
Poate fi folosit şi la console de jocuri

Părţi negative

Foloseşte un port USB Type-B 3.0 micro
Vine la pachet doar cu cablu USB Type-A
Vitezele de transfer nu sunt impresionante

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult