Tenda U12 AC1300 review: reţea wireless şi pentru PC-uri desktop

06.09.2018
Tenda U12 AC1300 review: reţea wireless şi pentru PC-uri desktop

Într-o lume cu din ce în ce mai multe dispozitive wireless, piaţa de computere desktop a cam rămas în urmă, plăcile de bază fiind rareori echipate cu plăci de reţea Wi-Fi. Cele care există însă sunt foarte scumpe, iar mulţi utilizatori nu sunt dispuşi să plătească în plus pentru funcţiile pe care acele plăci de bază le oferă, întrucât acelea sunt dedicate în special utilizatorilor avansaţi. Astfel, singura soluţie pentru conectarea unui PC desktop la o reţea wireless rămâne cumpărarea unui adaptor pe USB, iar modelul Tenda U12 pare să fie exact ceea ce ar avea nevoie majoritatea celor care se regăsesc în această situaţie.

Prezentare şi accesorii

Placa de reţea pe USB U12 de la Tenda vine cu un design plăcut, cu o carcasă exterioară realizată dintr-un plastic alb lucios. Aceasta beneficiază de un capac care acoperă mufa USB 3.0 şi de un LED albastru, ascuns sub carcasă, care se aprinde doar în utilizare. Singurul „defect” de design pe care l-am găsit este lipsa unui loc în care să poţi stoca capacul mufei USB, ceva ce poate duce la pierderea acestuia.

Desigur, fiind vorba despre un dispozitiv de reţea pe USB, acesta are dimensiuni mai mari decât un stick USB de stocare, lucru care ar putea duce la acoperirea mufelor USB din apropiere. Din fericire, Tenda a inclus în pachet un cablu USB de extensie, util în aceste situaţii, cât şi pentru îmbunătăţirea semnalului prin poziţionarea dispozitivului într-un punct mai înalt. Singurul alt element inclus în pachet este un mini disc cu driveri (în 2018, când computerele nu mai sunt livrate cu o unitate optică).

Configurare

La capitolul configurare am avut cele mai multe bătăi de cap cu Tenda U12. Ne-am fi aşteptat ca CD-ul cu driver să fie doar o curtoazie a unor vremuri de mult apuse, când producătorii de dispozitive ofereau aşa ceva din cauză că sistemele de operare nu puteau detecta automat dispozitivele pe USB. Se pare însă că în cazul lui U12, acesta este 100% necesar.

Mai grav este faptul că pe computerele pe care le-am avut la dispoziţie pentru testare nu aveam unităţi optice şi nici o unitate optică pe USB la îndemână. Astfel, ne-am găsit nevoiţi să încercăm metode alternative de download. Mai întâi a trebuit folosit din nou cablul de reţea la PC pentru conectarea la internet, ceva ce un dispozitiv de acest gen ar trebui să înlocuiască. Din păcate, Windows 10 nu recunoaşte acest dispozitiv automat, iar Microsoft nu oferă driver pentru acesta de pe serverele sale prin Windows Update.

Astfel, singura metodă de a descărca driverii online a rămas site-ul Tenda, care din fericire este bine pus la punct din punct de vedere vizual şi funcţional. Singurul lucru dezamăgitor este viteza de download, fiind necesare câteva minute bune pe o conexiune Fiberlink 1 Gbps pentru a descărca doar 60 MB de pe serverele companiei din China.

Odată descărcat driver-ul, acesta se instalează rapid şi necesită un restart. Apoi poţi opta să te conectezi la o reţea Wi-Fi folosind interfaţa din Windows, Mac sau Linux (teoretic acest dispozitiv funcţionează pe orice platformă, noi am folosit Windows 10 pentru testare), sau poţi să faci asta folosind aplicaţia Tenda. Ambele fac acelaşi lucru, iar după conectare, aplicaţia Tenda poate fi închisă.

Performanţă

Tenda U12 promite viteze de transfer de până la 1.300 Mbps prin Wi-Fi folosind standardul 802.11ac, însă noi nu am avut la dispoziţie pentru testare un router atât de puternic. Am folosit însă modelul Tenda AC15 pe care l-am testat anul trecut, care oferă viteze de transfer pe Wi-Fi ac prin antena de 5 GHz de până la 867 Mbps.

Pentru testarea vitezei am folosit aplicaţia SpeedTest pentru Windows 10 şi am luat două cazuri de utilizare folosind reţeaua de 5 GHz a routerului. Primul test a fost de la o distanţă de aproximativ 4 metri printr-un perete din beton, întrucât nu toţi utilizatorii îşi permit să aibă routerul poziţionat în camera cu PC-ul, deci există posibilitatea ca semnalul să treacă prin cel puţin un perete. Al doilea caz de utilizare a fost cel „ideal”, poziţionând routerul pe masă, lângă computer, pentru a avea semnal maxim.

Chiar dacă semnalul de 5 GHz, care este garantat să funcţioneze pe distanţe mai mici, a fost la distanţă relativ mare şi a trebuit să treacă printr-un perete, testele de viteză nu au fost deloc dezamăgitoare. Folosind Tenda U12 conectat la port-urile USB de pe panoul frontal pe o mufă USB 3.0 pentru a fi în cel mai înalt punct al carcasei, vitezele de transfer au fost de 300 Mbps pentru download, şi 250 Mbps la upload, un rezultat destul de bun în aceste condiţii.

Cu routerul în aceeaşi cameră, rezultatele s-au îmbunătăţit, însă nu extrem de mult. Aici ar putea fi o combinaţie de factori care împiedică semnalul Wi-Fi să meargă la viteza maximă de 867 Mbps, precum interferenţa cu alte reţele wireless din jur sau dispozitive Bluetooth şi nivelul de încărcare a reţelei la momentul testului. Totuşi, cu 445 Mbps download şi 383 Mbps upload pe o reţea wireless nu ne putem plânge. Ne-am fi dorit însă o alternativă reală la cei 1 Gbps pe care îi primim prin cablu. Vestea bună este că reţeaua wireless nu adaugă latenţă în plus în aceste cazuri de testare, ping-ul către serverele RCS RDS pe care le-am folosit pentru testare prin Speedtest fiind de 3,4 ms la distanţă mai mare şi de 2,7 ms la distanţă mică.

Concluzii

Tenda U12 este un dispozitiv foarte util pentru cei care au nevoie să mai „taie” un fir de la un computer. Chiar dacă acesta poate fi folosit şi cu un laptop, sfatul nostru ar fi să nu încercaţi să îl conectaţi la unul. Laptop-urile au deja antene Wi-Fi destul de puternice, iar investiţia într-un astfel de dispozitiv nu va ajuta la dobândirea unor viteze de transfer mai mari.

Pentru un PC care nu beneficiază deja de o placă de reţea Wi-Fi integrată pe placa de bază, Tenda U12 este o soluţie utilă, chiar dacă nu poate să înlocuiască complet un cablu Ethernet şi o placă de reţea Gigabit. Desigur, nu toată lumea are acasă conexiuni Gigabit, deci pentru cei care nu beneficiază de astfel de viteze, nici nu ar merita investiţia într-un modul wireless mai puternic.

Chiar dacă au existat mici probleme tehnice la instalarea lui, Tenda U12 nu este un produs pe care să îl ignoraţi atunci când sunteţi în căutarea unei soluţii wireless pentru PC.

 

Părţi pozitive

Include cablu USB de prelungire în pachet
Oferă performanţă bună pentru conexiuni de internet de viteză înaltă
Design-ul este simplist, dar elegant

Părţi negative

Nu este recunoscut automat de Windows 10
Driver-ul este livrat pe CD

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult