Tenda Nova MW5s (3-pack) review: soluţie mesh pentru apartamente foarte mari şi case cu etaj

30.09.2019
Tenda Nova MW5s (3-pack) review: soluţie mesh pentru apartamente foarte mari şi case cu etaj

Internetul fără fir este deja opţiunea „standard”, întrucât este cel pe care îl folosim cel mai mult acasă. Fie că vorbim despre conexiunea de pe telefon, laptop, console de jocuri sau televizoare inteligente, toate sunt conectate în general la o conexiune Wi-Fi, „bătrâna” conexiune Ethernet fiind de obicei rezervată desktop-urilor, întrucât majoritatea plăcilor de bază vin fără Wi-Fi integrat. Astfel, o conexiune wireless de tip mesh începe să devină aproape absolut necesară pentru a asigura semnal bun în toată locuinţa, în special pentru cei care stau într-un apartament mare, sau care au o casă cu etaj. Soluţia mesh Tenda Nova MW5s promite acoperire pentru 300m2, fiind echipată cu trei staţii wireless.

Prezentare

Pachetul Tenda MW5s în pachetul cu trei elemente este unul dintre cele mai simple de instalat din câte am văzut până în prezent. În cutie se regăsesc cele trei staţii wireless, adaptoarele de priză pentru fiecare şi un patch UTP pentru conectarea la o reţea pe fir. Totuşi, nu toate staţiile sunt identice. Una dintre ele, marcată corespunzător printr-un mesaj, este cea principală, care trebuie instalată mai întâi, iar celelalte două se conectează la aceasta, odată ce a fost configurată.

De altfel, modulul „principal” vine şi cu un adaptor de priză diferit, de 12V, faţă de 9V cât au modulele secundare. În design, toate cele trei staţii sunt identice, acestea fiind echipate cu câte două port-uri Ethernet, unul „WAN” pentru conectarea la internet prin cablu şi un LAN, pentru conectarea unui dispozitiv pe fir. Există de asemenea şi butoane de reset pentru a reveni la setările din fabrică.

Design-ul alb, cu LED pe partea din faţă este destul de plăcut pentru a se integra frumos pe un birou sau chiar şi pe o masă din sufragerie, însă cei care îşi doresc montarea pe perete au la dispoziţie un suport dedicat pentru asta.

Instalare

Procedeul de instalare este destul de simplu, atât timp cât urmaţi paşii din ghidul de instalare din cutie.

Primul pas este instalarea staţiei principale şi alimentarea acesteia cu adaptorul de 12V, marcat corespunzător. În această unitate intră şi conexiunea pe fir de la operatorul telecom. În funcţie de stilul conexiunii, aici poate fi folosit fie cablul UTP care vine din cutia de pe scara blocului, fie un cablu care se conectează la unitatea GPON în care intră fibra optică. Pentru a evita interferenţele, ideal ar fi ca Wi-Fi-ul altor reţele din casă să fie oprite înainte de instalarea unităţilor Nova MW5s.

Configurarea iniţială se face folosind aplicaţia Tenda Wi-Fi, disponibilă pe AppStore-ul de pe iOS şi în Google Play Store, fiind necesară mai întâi setarea tipului de conexiune (IP static, IP dinamic, PPPoE, etc.). Te conectezi la Wi-Fi-ul cu numele scris pe spatele carcasei şi parola aferentă cu telefonul, intri în aplicaţie şi porneşti configurarea. MW5s detectează automat tipul conexiunii, însă dacă acesta nu este corect, poate fi apoi setat manual. Următorul pas este conectarea celorlalte două staţii la priză şi aşteptarea până când acestea afişează lumină verde pe LED-ul frontal. Acest lucru înseamnă că s-au conectat şi au o conexiune stabilă.

Tenda sugerează amplasarea staţiilor într-o formă triunghiulară, cu staţia principală sus, la etaj şi cele două secundare la parter. În cazul unui apartament, acestea ar trebui să formeze un triunghi. Pe orizontală. Dacă staţiile sunt prea depărtate, acestea vor avertiza problemele de semnal prin LED-uri de culoare galbenă (conexiune instabilă) sau de culoare roşie (conexiune întreruptă). Dacă se aprinde unul dintre aceste LED-uri colorate, Tenda sugerează apropierea staţiei cu problemă de conexiune de staţia principală.

Ultimul pas rămâne redenumirea conexiunii Wi-Fi şi schimbarea parolei. Odată ce totul este gata, singurul lucru rămas este să te conectezi cu dispozitivele la noua reţea, inclusiv cu cel pe care l-ai folosit pentru configurare.

Aplicaţia Tenda Wi-Fi este simplă şi prietenoasă, oferind informaţii despre starea dispozitivelor, cât şi despre traficul de internet care este realizat prin reţeaua MW5s. Avem însă două sugestii pentru o experienţă de utilizare mai bună.

Prima este ca din meniul de setări să activaţi funcţia Fast Roaming, întrucât permite schimbarea automată a nodului mai rapidă, ceea ce asigură semnal mai bun. Implicit, această opţiune este pornită pentru că anumite dispozitive din generaţiile mai vechi nu sunt compatibile cu această tehnologie. Dacă aveţi probleme cu Wi-Fi-ul după activare, o puteţi dezactiva.

A doua este dezactivarea opţiunii de „mod orientat către capacitate”. Această opţiune împarte conexiunea mai eficient pentru multe dispozitive conectate simultan (peste 30). Dacă nu folosiţi atât de multe dispozitive Wi-Fi în casă, o puteţi dezactiva pentru o experienţă de utilizare mai bună.

Performanţă

Pe cutia Tenda Nova MW5s este recomandată viteza de 1200 Mbps, adică 866 Mbps pe reţeaua 802.11ac de 5GHz şi încă 300 Mbps pe reţeaua 802.11n de 2,4 GHz. Adevărul este că în general, conexiunile la Wi-Fi nu ating viteza maximă decât în condiţii ideale, unde nu există interferenţe şi nici obstacole, precum pereţi de beton. În casul Tenda MW5s, este foarte importantă poziţionarea modulelor în formă de triunghi, cu modulul principal în centru, ceva ce nu este posibil în toate apartamentele sau casele din lipsă de prize sau lipsa spaţiului. Astfel, legate într-o linie dreaptă, din cameră în cameră, performanţa a fost pe jumătate foarte bună, pe jumătate doar bună, pentru o conexiune Wi-Fi. Într-o casă cu etaj însă, aceste probleme ar putea dispărea.

Am reuşit să prindem pe un laptop Acer Predator Helios 300 şi folosind o conexiune Gigabit la internet de la Digi, viteze de transfer constante de aproximativ 450 Mbps în majoritatea locurilor din casă. Această viteză nu este nicidecum apropiată de viteza maximă posibilă, însă este în limitele aşteptărilor pentru o soluţie mesh de acest gen şi mai mult decât este necesar pe un dispozitiv legat la Wi-Fi în orice moment dat. Latenţa de 2 milisecunde sugerează că inclusiv jocurile video pot fi jucate în mod multiplayer pe Tenda MW5s.

În cel mai izolat punct, unde semnalul nu era 100% stabil, iar modulul cel mai apropiat era mult mai departe de cel principal (la două camere distanţă), viteza de transfer a scăzut pe la 135 Mbps cu latenţă de 4 milisecunde. Această viteză este de ajuns pentru a ţine patru stream-uri simultane de Netflix în rezoluţie 4K, sau pentru download-uri de peste 8 MB/s.

Având în vedere că majoritatea dispozitivelor conectate la Wi-Fi nu descarcă volume mari de date, consumul de informaţii fiind acum în mare parte bazat pe streaming din cloud, cu o conexiune de 500 Mbps sau 1 Gbps şi cu un mesh de acest gen poţi ţine lejer toate dispozitivele din casă conectate la internet, fără probleme.

Concluzii

Tenda Nova MW5s nu este o soluţie mesh foarte avansată. Publicul ţintă este utilizatorul care are nevoie de o soluţie rapidă şi practică, care să fie uşor de configurat şi care să nu necesite cunoştinţe prea multe în domeniul computerelor. Oricine poate să instaleze o reţea mesh precum MW5s, iar la nevoie, pot fi adăugate şi alte unităţi independente, la fel de simplu, prin intermediul aplicaţiei. Singura problemă ar fi acum preţul faţă de dispozitivele concurente, întrucât preţul pentru reţele de tip mesh fiind într-o continuă scădere în ultima perioadă. Produsele Tenda sunt deseori la reducere însă, deci există posibilitatea să găsiţi MW5s în pachetul cu trei unităţi la un preţ semnificativ mai mic decât cel de listă.

 

Părţi pozitive

Foarte simplu de instalat şi configurat
Design plăcut al staţiilor, uşor de integrat în orice tip de spaţiu
Staţiile pot fi montate pe perete
Performanţă bună în limitele tehnologiei

Părţi negative

Nu are foarte multe setări avansate
Preţul este cam ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult