Tenda AC5: un router de bază pentru „începători” [REVIEW]

19.12.2017
Tenda AC5: un router de bază pentru „începători” [REVIEW]

Tenda ne-a surprins în ultima vreme cu oferta sa de routere performante şi accesibile, însă acelea sunt dedicate unor utilizatori mai pretenţioşi, care au nevoie de viteze de transfer mari şi conexiuni de pe mai multe dispozitive la internet. Noul AC5 este însă la polul opus, fiind echipat cu o serie de caracteristici care se găsesc şi pe modelele high-end, fiind însă în continuare concentrat pe publicul care nu are acces la o conexiune foarte rapidă şi nici nu va folosi internetul pe prea multe computere simultan.

Construcţie, design, accesorii

Încă din primul moment în care am deschis cutia, este clar că Tenda AC5 nu este un router care ţinteşte către un public interesat de un router avansat. Spre diferenţă de modelele testate anterior, acesta este realizat dintr-un plastic mat, mai puţin plăcut atingerii, decorat cu forme unduite, pentru a nu părea plictisitor, probabil. Acesta beneficiază de patru antene, un port WAN, trei port-uri Ethernet şi pare să fie mai degrabă un router cu design funcţional decât care să se îmbine armonios cu design-ul unei încăperi.

Cele patru antene conferă siguranţa unei conexiuni wireless de calitate, acestea fiind foarte similare în dimensiuni cu antenele modelelor mai avansate. La capitolul accesorii însă, router-ul nu excelează, acesta fiind echipat cu un simplu adaptor de priză, fără un patch de reţea, sau un sistem de montare pe perete.

Cei care vor să integreze acest router într-un birou modern sau într-o sufragerie decorată minimalist probabil că vor încerca să îl ascundă pe cât posibil, însă cei care nu sunt  deranjaţi de aspectul „ieftin” al lui AC5, probabil că îl vor pune oriunde este necesar.

Software

Configurarea lui AC5 este la fel de simplă precum în cazul celorlalte modele Tenda de pe piaţă. În doar doi paşi poţi configura accesul la internet, numele şi parola reţelei Wi-Fi şi parola de acces în interfaţa de configurare, întreaga operaţiune putând dura sub un minut.

Odată configurat, routerul oferă acces la o plajă largă de setări, însă nu avem de a face cu nimic diferit faţă de modelele anterioare. Avem acces la tehnologia Beamforming, care poate oferi conexiune mai stabilă pe wireless la distanţă mai mare, posibilitatea de a crea o reţea pentru oaspeţi, posibilitatea de conectare la internet prin VPN şi alte câteva astfel de funcţii utile pentru orice tip de utilizator care se pricepe cât-de-cât să configureze un router.

AC5 dispune de aceleaşi setări interesante precum oprirea LED-urilor complet sau automat la anumite ore, precum şi oprirea reţelei Wi-Fi şi pornirea automată după un program stabilit.

Performanţă

La capitolul performanţă Tenda AC5 este însă dezamăgitor. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu avem de a face cu un router Gigabit, cii unul bazat pe conexiuni 10/100 prin fir. Acest lucru se traduce în viteze maxime de 100 mbps pe orice fel de conexiune, fie că vorbim de o conexiune prin cablu Ethernet prin unul dintre cele trei port-uri, sau de WiFi prin 2,4 sau 5 GHz.

Practic, capabilităţile sale de  1200 Mbps (300 + 866 Mbps) sunt valabile doar pe Wi-Fi, doar pe dispozitive compatibile. Practic poţi prinde o viteză maximă teoretică de peste 400-500 Mbps folosind două laptop-uri compatibile cu standardul 802.11ac, însă doar pentru transfer local între ele, nu şi pe internet. Din acest motiv, este greu de înţeles de ce a fost integrat un modul de reţea wireless atât de puternic, în condiţiile în care acesta nu poate fi folosit la adevărata sa capacitate pentru conexiuni externe.

Testele de viteză folosind Speedtest.net folosind o reţea de internet Gigabit demonstrează faptul că acest router este limitat doar de viteza conexiunii Ethernet de 10/100, el fiind probabil capabil să ofere viteze mai mari, dacă beneficia de un port WAN Gigabit. Mai jos am ataşat testele realizate folosind un laptop conectat la router mai întâi prin cablu, apoi prin Wi-Fi 2,4 GHz şi în cele din urmă folosind conexiunea de 5 GHz.

Speedtest Cablu

Speedtest Wi-Fi 2,4 GHz

Speedtest Wi-Fi 5 GHz

Acoperirea Wi-Fi este decentă, putând acoperi cu uşurinţă un apartament de 2 camere atunci când router-ul este poziţionat undeva central, chiar şi conexiunea de 5 GHz reuşind să ofere acoperire aproape completă.

Concluzii

Tenda AC5 pare să fie un produs realizat de două echipe diferite. Echipa responsabilă cu partea de conectivitate pe fir a pariat pe un preţ mic, renunţând la conexiunea Gigabit, în timp ce echipa responsabilă cu partea wireless a ales o soluţie peste medie, care oferă viteze mai mari decât cele posibile pe cablu. Rezultatul este un router decent pentru preţul cerut, cu performanţă decentă pentru ceea ce oferă, însă care putea fi mai bun dacă nu făcea anumite compromisuri pentru a ţine preţul scăzut.

Părţi pozitive

Uşor de instalat
Preţ scăzut
Oferă viteze mari pe Wi-Fi în reţeaua locală

Părţi negative

Puţine accesorii în pachet
Nu beneficiază de viteză Gigabit
Design-ul nu este foarte atrăgător

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult