Fraţia reţelei – Live Messenger şi Yahoo! Messenger

24.07.2007
Fraţia reţelei – Live Messenger şi Yahoo! Messenger

Mesageria instantă, sau messenger sub denumirea lui populară, a ajuns să fie un serviciu on-line des apelat de utilizatorii Internetului, şi care atrage tot mai mulţi pasionaţi. „Ce ID de mess ai?” este deja o expresie comună printre locuitorii oraşelor, pe care este aproape imposibil să nu o auzi, de exemplu, prin transportul în comun. La noi în ţară cel mai răspândit este serviciul oferit de Yahoo!, urmat de cel al Microsoft. Desigur, aceştia nu sunt singurii, alţi jucători pe domeniu ar mai fi: Google, AOL, ICQ sau Skype.

La nivel mondial, printre cele mai utilizate soluţii sunt însă Yahoo! Messgenger şi Windows Live Messenger, servicii pe care conducătorii lor au decis să le unească. De mai bine de un an, utilizatorii ambelor reţele pot comunica între ei fără a fi nevoie de instalarea ambelor programe, ci doar de unul.

Ca să putem folosi facilitatea este necesar ca utilizatorii serviciului Microsoft să îşi fi modificat contul vechi într-unul Windows Live ID. Dacă folosesc printre ultimele versiuni ale aplicaţiei Messenger, deja au făcut-o, dacă nu, operaţiunea nu durează mai mult de 30s. Versiunile vechi ale aplicaţiei Microsoft permiteau conectarea la reţea şi cu o adresă de email externă celei Hotmail, proprietară companiei, de aici apărând şi incompatibilitatea Yahoo! cu ID-urile vechi.

Windows Live Messenger

Pentru adăugarea unui utilizator Yahoo!, se foloseşte aceeaşi metodă ca şi în cazul unui Windows Live ID, doar că la sfârşitul numelui se adaugă @yahoo.com şi nu @hotmail.com.

Dacă aceste două operaţiuni au fost efectuate, amicului proaspăt adăugat îi va apărea un mesaj de confirmare, iar procesul se încheie odată cu acceptul său.

Yahoo! Messenger

Adăugarea unui contact Windows Live ID în aplicaţia Yahoo! Messenger, nu diferă de adăugarea unuia normal.

După ce s-au efectuat ambele operaţiuni de mai sus trebuie trimis un mesaj către amicul utilizator al reţelei Live Messeger, căci nu va primi o atenţionare automată. Acesta din urmă are la dispoziţie, în fereastra în care conversaţi, butonul „Add this person to your contact list”, care va încheia procesul de adăugare al unui utilizator Live Messenger în aplicaţia Yahoo! Messenger.

Interoperabilitate

Mai exact, cât de bine comunică cele două reţele între ele? Se poate spune că reţelele se descurcă doar pe jumătate însă, privesc din altă perspectivă şi consider că se descurcă mai mult decât acceptabil. Ambele servicii şi aplicaţii aferente suportă facilitatea de a te face invizibil faţă de ceilalţi, suportă emoticoane, precum şi trimiterea unui BUZZ (Yahoo!), respectiv NUDGE (Microsoft). Marele lips îl reprezintă trimiterea de fişiere dintr-o reţea în cealaltă, dar se poate trăi şi fără.

În ceea ce priveşte viteza de transmitere a mesajelor, totul decurge aproape instant… este totuşi mesagerie instantă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News