Cum te fereşti de malware pe mobil – soluţii practice pentru securitate deplină

Cum te fereşti de malware pe mobil - soluţii practice pentru securitate deplină

Smartphone-ul este în prezent cel mai folosit dispozitiv pentru navigare web şi acces la servicii online de conţinut, însă protejarea acestuia în faţa ameninţărilor informatice continuă să fie tratată cu superficialitate, consecinţa fiind pierderi de fişiere, furtul datelor importante din memoria telefonului şi chiar a banilor de pe cardul de credit. Iată ce trebuie să faci pentru a te proteja eficient de aceste ameninţări.

Activează opţiunea de criptare a memoriei telefonului şi setează o parolă sigură

În acest fel dacă telefonul tău este furat sau pierdut, nimeni nu va putea accesa datele păstrate pe acesta. Pe Android, poţi face asta din meniul Settings – Security, folosind opţiunea „Encrypt Phone”.

Ai grijă ca opţiunea „Unknown Sources” să nu fie bifată

Din meniul Settings – Security debifează „Unknown Sources” şi foloseşte pentru instalarea de aplicaţii doar magazinul oficial Google Play. În acest mod poţi reduce drastic şansele pentru instalarea de aplicaţii virusate. Totuşi, dacă ţii neapărat să foloseşti aplicaţii obţinute din surse neoficiale, asigură-te că acestea sunt de încredere.

Foloseşte un program antivirus pentru dispozitive mobile

Ideal este să alegi un pachet de securitate care acoperă toate dispozitivele pe care le deţii (PC, smartphone, tableta), costul unei licenţe multi-device fiind în general mai mic decât achiziţionarea separată a produselor respective. Există şi varianta instalării unei aplicaţii antivirus gratis. Protecţia obţinută în acest mod nu este completă, dar mai bine decât deloc.

Foloseşte un serviciu VPN

Atunci când vrei să faci cumpărături online sau accesezi site-uri care gestionează datele cardului bancar, foloseşte un serviciu VPN. Alegerea unui serviciu performant de anonimizare a conexiunii la internet, cum este VPNPro, devine cu atât mai importantă dacă te conectezi frecvent la reţelele Wi-Fi din spaţii publice, conexiunea criptată stabilită cu serverul VPN blocând în mod eficient orice tentativă de interceptare a datelor tale.

Folosirea unui serviciu VPN este ideală şi pentru ascunderea locaţiei tale reală, monitorizarea de către Google şi companii de publicitate pentru afişarea de reclame personalizate fiind în mare parte blocată. Nu în ultimul rând, alegerea unui serviciu VPN performant îţi deschide accesul la conţinut video online restricţionat pentru regiunea ta (de exemplu Netflix, Hulu, etc.).

Iată care sunt cele mai bune servicii VPN pe care te poţi baza, selecţionate în funcţie de facilităţile pentru securitate puse la dispoziţie, viteza conexiunii şi uşurinţa în utilizare:

  • ExpressVPN
  • NordVPN
  • Astrill VPN
  • TorGuard
  • Ivacy VPN
  • PrivateVPN
  • CyberGhost
  • Windscribe
  • VyprVPN
  • Surfshark

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult