Belkin Go N300 DB, router de buzunar pentru călătorii

23.07.2012
Belkin Go N300 DB, router de buzunar pentru călătorii

Cel de-al doilea produs al companiei din cadrul acestei game de nişă, Belkin Go N300 DB este router portabil destinat acelor utilizatori care au nevoie în camera de hotel, fie în vacanţă, fie în vreo călătorie de afaceri, de un hotspot pentru două sau mai multe echipamente wireless. Micul router oferă conectivitate wireless 802.11n în benzile de 2,4GHz şi 5GHz cu o instalare care necesită cunoştinţe nule de reţelistică.

Belkin Go N300 DB

Belkin Go N300 DB

Prezentare şi instalare

Echipamentul are dimensiuni de 90x65x25 mm şi vine la pachet cu o borsetă din piele artificială care mai include alimentatorul, adaptor pentru prizele EU şi UK, cablu Ethernet şi cablul USB – Micro USB pentru alimentarea atât de la adaptor cât şi de la orice port USB 2.0. Belkin Go N300 DB este un router extrem de simplu, acesta oferind doar un port Fast Ethernet pentru conectarea la reţeaua hotelului, conectorul de alimentare Micro USB, butonul pentru autentificarea WPS şi două LED-uri pentru semnalizare, unul pentru WPS şi celălalt pentru starea generală a router-ului.

Belkin Go N300 DB

Instalarea este banală, utilizatorul trebuind doar să conecteze produsul la reţeaua Ethernet şi la o sursă de curent, cele două reţele wireless fiind deja active şi protejate cu protocolul WPA/WPA2 şi criptare AES. Datele de conectare, generate aleatoriu pentru fiecare router în parte, sunt tipărită pe eticheta de pe partea inferioară a produsului.

Interfaţă şi performanţe

Interfaţa de administrare Web este o variantă simplificată a meniului standard pe care-l folosesc routerele broadband Belkin. Aceasta oferă doar setările pentru gama de IP-uri interne (fără rezervare DHCP), clonarea MAC-ului pentru interfaţa WAN, setările de bază pentru wireless cum ar fi criptarea, alegerea canalului şi bonding şi un firewall SPI care oferă doar un buton de pornire/oprire.

Interfaţa WAN nu oferă decât modul de lucru DHCP, în cazul în care reţeaua la care veţi dori să conectaţi echipamentul foloseşte alocare statică, Belkin Go N300 DB devenind inutil. La fel de neajutoraţi veţi fi şi dacă hotelul are doar o reţea wireless pentru client, producătorul neoferind opţiunea WWAN. Iar cum portul USB lipseşte, este evidentă şi imposibilitatea utilizării unui modem 3G, ceea ce face din router-ul Belkin unul cu deficienţe mari de conectivitate.

Un router single stream, Belkin Go N300 DB oferă viteze maxime de conectare de 150Mbps atât în benzile de 2,4GHz cât şi în cea de 5GHz. Mai mult, din cauza restricţiilor impuse de IEEE asupra modului de lucru cu un canal de 40MHz în banda de 2,4GHz, de cele mai multe ori conectarea se va face doar la 65Mbps.

Puterea redusă şi antenele mici nu au reuşit să facă din Belkin Go N300 DB un produs prea eficient în banda de 2,4GHz, interferenţele şi negocierea la 65Mbps ducând la rate mici de transfer şi o stabilitate modestă a conexiunii. La distanţa de un metru, Belkin Go N300 DB a permis atingerea unei rate maxime de transfer de 38Mbps. Testele prin unul, ulterior doi pereţi de cărămidă, au coborât viteza maximă la 14,4Mbps, respectiv 3,65Mbps. Odată ce trecem la conectarea în banda de 5GHz, recomandată pentru că evită haosul wireless generat de hotspot-urile din hoteluri, performanţele sunt mult mai bune iar stabilitate este în mod vădit îmbunătăţită. Viteza maximă la distanţă de un metru a atins 75,4Mbps, în timp ce testele prin pereţi au atins performanţe de 64,5, respectiv 32,5Mbps.

Concluzii

Conectivitatea bună în banda de 5GHz şi alimentarea de la un simplu port USB sunt atuurile produsului Belkin, însă acesta are o serie de alte dezavantaje mari, cum ar fi performanţa în 2,4GHz slabă, lipsa WWAN, lipsa setărilor manuale pentru conexiunea WAN, lipsa suportului pentru modemuri 3G şi un software de configurare foarte sărac.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News