Apple renunţă la gama de routere AirPort

27.04.2018
Apple renunţă la gama de routere AirPort

Apple obişnuieşte să producă toate tipurile de dispozitive de care clienţii lor au nevoie, în primul rând pentru a asigura interoperabilitate fără bătăi de cap între acestea şi în al doilea rând pentru a ţine utilizatorii implicaţi în „ecosistemul” său de produse. Se pare însă că încă o gamă de dispozitive va dispărea în viitorul apropiat, semnele fiind prezente de mai bine de doi ani. Gama de routere AirPort a ajuns la sfârşit, utilizatorii urmând să fie îndrumaţi către soluţii produse de alte companii.

Routerele AirPort nu au mai fost îmbunătăţite din 2013, iar în urmă cu doi ani Bloomberg raporta că echipa care lucra la dezvoltarea acestora a fost dizolvată, iar angajaţii săi au fost distribuiţi în alte divizii Apple. 9to5mac a publicat un articol în care este inclusă detalia unui reprezentant Apple care confirmă faptul că dispozitivele AirPort au ieşit din fabricaţie şi că vor mai fi disponibile în magazinele Apple şi în oferta partenerilor în limita stocurilor disponibile.

Acest lucru înseamnă că Apple va elimina în curând trei produse din ofertă: AirPort Express, modelul de bază, care costa 99 de dolari, modelul AirPort Extreme, care ajungea la 200 de dolari şi cele două modele TimeCapsule, care erau un hibrid între un router şi un dispozitiv de backup în reţea, care aveau preţuri de 300, respectiv 400 de dolari pentru variantele de 2 şi 3 TB.

Având în vedere că Apple deja vinde în magazinele sale câteva produse ale partenerilor din categoria routere şi că modelele sale oricum nu mai erau foarte populare, exista puţină motivaţie pentru a continua această gamă de produse. De asemenea, tehnologia a avansat destul de mult în ultimii ani, oferta concurentă fiind mult mai performantă la preţuri mai mici.

Pentru utilizatorii Apple în căutarea unei soluţii de internet wireless, compania oferă o listă de specificaţii necesare pentru o experienţă de calitate cu produsele sale. Este nevoie de un router cu suport pentru IEEE 802.11ac, cu capabilităţi de transfer dual-band simultan, compatibil cu criptare WPA2 şi de preferat cu antene MIMO sau MU-MIMO pentru viteze îmbunătăţite atunci când sunt folosite mai multe dispozitive simultan.

Apple nu scoate din discuţie întoarcerea pe această piaţă de produse, însă nu va face asta dacă nu va avea de adus „o contribuţie importantă în acest spaţiu”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult