Top 5 filme şi seriale SF pe care se le vezi pe Netflix în luna ianuarie

10.01.2020
Top 5 filme şi seriale SF pe care se le vezi pe Netflix în luna ianuarie

Chiar dacă la debutul serviciului Netflix din România, acesta avea în portofoliu o selecţie limitată de filme şi seriale, în ultimii câţiva ani, serviciul a evoluat foarte mult, fiind acum unul dintre cele mai ofertante servicii de acest gen de pe piaţă. Pentru că noul Star Wars abia a ajuns în cinematografe în urmă cu doar câteva săptămâni şi pentru că un nou film Star Wars nu va mai fi lansat probabil în următorii câţiva ani, iată câteva filme şi seriale SF disponibile pe netflix în ianuarie 2020 pe care să le vedeţi în aşteptarea următorului blockbuster.

5 filme SF pe care să le vezi pe Netflix în luna ianuarie

1. 2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey este o capodoperă a genului de filme Science Fiction creată de Stanley Kubrick în 1968. Acest film a fost lăudat la momentul apariţiei în special pentru efectele speciale impresionante, care sunt încă relevante şi astăzi, dar şi pentru subiectul interesant pe care îl abordează. Fie că l-aţi văzut în trecut, sau că este prima dată când îl descoperiţi, nu ar trebui să rataţi 2001: A Space Odyssey.

2. Interstellar

Unul dintre cele mai apreciate filme Science Fiction al ultimului deceniu, Interstellar, abordează un subiect greu: dispariţia speciei umane. Pământul este secat de resurse, iar oamenii se uită spre stele pentru a asigura continuitatea speciei umane. Cristopher Nolan, responsabil şi pentru alte filme de succes precum seria The Dark Knight, Inception şi mai recent Dunkirk, a încercat să creeze un film SF care să respecte pe cât posibil ştiinţa reală şi în mare parte a reuşit. Interstellar a fost ajutat să atingă culmile succesului nu numai de către regizorul său, dar şi de un scenariu foarte bun, actori de prima mână şi o coloană sonoră excelentă, realizată de celebrul Hans Zimmer. (Filmele Dark Knight şi Inception sunt de asemenea disponibile pe Netflix)

3. Blade Runner 2049

Viziunea originală asupra viitorului a lui Riddley Scott din Blade Runner este continuată de Denis Villeneuve în Blade Runner 2049, un film lansat la mai bine de 30 de ani distanţă de cel original. Acesta pe de-o parte continuă evenimentele filmului original, care îl avea în prim-plan pe Deckard, jucat de Harrison Ford, însă prezintă şi o nouă parte a universului SF distopian, din perspectiva lui K (Ryan Gossling), un replicant (om artificial) care lucrează pentru Poliţia din Los Angeles pentru a vâna alţi replicanţi. Şi acesta este unul dintre filmele SF care încearcă să pună întrebări filozofice despre ce înseamnă să fii cu adevărat uman. (Originalul Blade Runner din 1982 este de asemenea disponibil pe Netflix)

4. Elysium

Neil Blomkamp este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de filme SF din ultimii ani, fiind responsabil pentru mai multe filme impresionante din punct de vedere vizual. Acesta foloseşte elemente inspirate de ţara lui de origine, Africa de Sud, pentru a prezenta poveşti dintr-un viitor apropiat, în care societatea este împărţită în două tabere: săraci şi bogaţi. În Elysium, săracii sunt cei care au rămas pe Pământ, unde resursele sunt puţine, iar nivelul de poluare foarte înalt, în timp ce bogaţii s-au mutat pe o staţie orbitală numită Elysium, unde au totul, inclusiv acces la servicii medicale gratuite. Filmul are în distribuţie actori precum Matt Damon şi Jodie Foster. (Chappie, un alt film realizat de Neil Blomkamp cu un subiect similar este de asemenea disponibil pe Netflix)

5. Edge of Tomorrow

Tom Cruise a jucat în multe filme SF, însă niciunul dintre ele nu este la fel de bine executat precum Edge of Tomorrow. Pământul este invadat de o specie extraterestră, iar personajul lui Cruise, William Cage, este prins într-o anomalie temporală care îl pune să retrăiască o zi la nesfârşit. Filmul funcţionează într-o manieră similară cu „Groundhog’s Day”, însă într-un univers SF. Ba chiar, repetiţia aminteşte şi de jocuri video, ceva ce fanii acestora cu siguranţă vor aprecia. (Minority Report, un alt film SF cu Tom Cruise este de asemenea disponibil pe Netflix)

5 seriale SF pe care să le vezi pe Netflix în luna ianuarie

1. Altered Carbon

Bazat pe seria de cărţi cu acelaşi nume, Altered Carbon este unul dintre cele mai bune seriale originale produse până în prezent de Netflix. Acesta prezintă viitorul îndepărtat, când oamenii au atins imortalitatea: întreaga identitate a unei persoane poate fi înregistrată pe un soi de disc implantat în coloana vertebrală, iar corpurile oamenilor sunt astfel interschimbabile. Serialul îl urmăreşte pe Takeshi Kovacs, fost mercenar, în Bay City, acesta fiind readus la viaţă după sute de ani de hibernare pentru a rezolva o crimă imposibilă. Netflix nu a anunţat când va lansa un nou sezon din Altered Carbon, dar având în vedere că producţia a început anul trecut, ne putem aştepta să îl vedem cândva în 2020.

2. Star Trek Discovery

În lipsa serviciilor CBS All-Access în Europa, Netflix este serviciul pe care sunt distribuite oficial majoritatea serialelor Star Trek. Cel mai recent serial produs de CBS este Star Trek Discovery, care spune povestea echipajului de pe nava Discovery, cu ceva timp înainte ca Enterprise-ul să fie condus de celebrul Căpitan Kirk. Personajul principal este Michael Burnham, sora adoptivă a lui Spock, iar echipajul navei Discovery joacă un rol la fel de important precum echipajele din serialele mai vechi. De altfel, acesta adoptă o structură mai diferită, oferind în fiecare sezon o poveste unitară, cu continuitate între episoade şi mult mai multă acţiune. Cei care preferă serialele mai vechi, au pe Netflix la dispoziţie atât seria Star Trek originală, din 1966, cât şi serialele mai recente precum The Next Generation, Deep Space 9, Voyager şi Enterprise.

3. Better Than Us

Spre diferenţă de celelalte seriale de pe această listă, Better than Us este singurul care este în limba rusă. Acest serial rusesc propune existenţa unor roboţi care arată şi se comportă aproape la fel ca oamenii. Povestea implică conspiraţii la care participă corporaţii malefice, poliţia şi terorişti, într-o producţie SF de calitate. Există momentan un singur sezon din Better Than Us.

4. Lost in Space

Netflix a readus la viaţă unul dintre serialele SF clasice ale anilor 60: Lost in Space. Acest serial urmăreşte aventurile familiei Robinson într-o versiune reinventată, adaptată mai bine la vremurile noastre, cu efecte speciale moderne. Netflix a lansat deja două sezoane din Lost in Space şi lucrează în prezent la cel de-al treilea.

5. Another Life

Fanii serialelor SF o cunosc pe Katee Sackhoff dintr-un alt serial celebru de la începutul anilor 2000: Battlestar Galactica. În Another Life, aceasta joacă rolul lui NIko Breckinridge, responsabilă pentru a face primul contact cu o rasă extraterestră în spaţiu, după ce un obiect neidentificat vizitează Pământul. Chiar dacă primul sezon din Another Life nu a fost primit foarte bine de critici, Netflix a promis că va lansa şi un sezon 2 în viitorul apropiat. Producţia pentru acesta va începe cândva în cursul acestui an în Vancouver, Canada.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult