Care sunt cele 9 filme pe care Netflix a trebuit să le elimine din cauza presiunilor guvernamentale

10.02.2020
Care sunt cele 9 filme pe care Netflix a trebuit să le elimine din cauza presiunilor guvernamentale

Credeai că poţi găsi orice film pe Netflix? În realitate, compania americană se supune cerinţelor guvernamentale din ţările în care îşi desfăşoară activitatea la fel ca orice televiziune locală.

Potrivit raportului de guvernanţă socială de mediu recent publicat de companie, Netflix eliminat în cei 25 ani de la înfiinţare nouă titluri din catalogul său de conţinut, în conformitate cu cerinţele guvernamentale, inclusiv Night of the Living Dead în Germania şi Full Metal Jacket în Vietnam.

Raportul Netflix a menţionat că, deşi catalogul său diferă de la o ţară la alta din mai multe motive, inclusiv drepturi de licenţiere, „în unele cazuri am fost, de asemenea, nevoiţi să eliminăm anumite titluri sau episoade de titluri în anumite ţări din cauza cerinţelor de la preluarea guvernului.”

Un reprezentant Netflix a declarat că pentru a răspunde unei solicitări pentru eliminarea de conţinut, compania trebuie să primească în scris o solicitare legal emisă de un organism guvernamental. Reprezentantul a adăugat şi că Netflix încearcă în mod activ respingerea acestor solicitări, dând ca exemplu un caz recend din Brazilia unde „o instanţă inferioară a hotărât, că ar trebui să eliminăm din catalog filmul  The First Temptation of Christ.” Compania a făcut apel la Curtea Supremă şi a câştigat.

Iată lista celor nouă filme oprite de la vizionare pe Netflix, între 2015 şi februarie 2020:

  • În 2015, Netflix a respectat solicitările autorităţilor din Noua Zeelandă pentru a elimina filmul The Bridge, clasificat drept „inacceptabil” în această ţară.
  • În 2017, Netflix a respectat Autoritatea vietnameză de radiodifuziune şi informaţii electronice (ABEI) pentru a elimina filmul Full Metal Jacket
  • În 2017, Netflix a respectat Comisia Germană pentru Protecţia Tineretului (KJM) pentru a elimina Night of the Living Dead. O versiune a filmului este, de asemenea, interzisă în ţară.
  • În 2018, Netflix s-a conformat cu Autoritatea de Dezvoltare Media din Singapore (IMDA) pentru a elimina Night of the Living Dead, The Legend of 420 şi Disjointed.
  • În 2019, Netflix s-a conformat Comisiei de comunicare şi tehnologie informaţională din Arabia Saudită pentru a elimina episodul – „Arabia Saudită” – din serialul Patriot Act with Hasan Minhaj.
  • În 2019, Netflix s-a conformat cu Autoritatea de Dezvoltare Media din Singapore (IMDA) pentru a elimina The Last Temptation of Christ.
  • În 2020, Netflix s-a conformat cu Autoritatea de Dezvoltare Media din Singapore (IMDA) pentru a elimina The Last Hangover.

Unele interdicţii, cum este eliminarea filmului Full Metal Jacket de la vizionare în Vietnam, apar ca fiind perfect justificate. Considerat a fi o interpretare personală a regizorului Stanley Kubrick pentru războiul din Vietnam, filmul readuce în prim plan un episod dureros din istoria acestei ţări, motiv pentru care ar putea fi considerat un subiect sensibil în Vietnam.

Alte cereri pentru cenzură respectate de Netflix sunt mai puţin uşor de înţeles. De exemplu, eliminarea filmului Night of the Living Dead la solicitarea Comisiei germane pentru protecţia tinerilor este bazată doar pe existenţa unei decizii anterioare, prin care o versiune a filmului respectiv este interzisă în totalitate pe teritoriul Germaniei. Motivul exact pentru această interdicţie nu este pe deplin înţeles, existând şi alte filme horror cu reprezentări mai grafice decât acesta, care au liber la vizionare.

Poate cel mai cunoscut incident s-a petrecut însă la începutul anului 2019, când Netflix a acceptat solicitarea retragerii unui episod din serialul Patriot Act with Hasan Minhaj, în care sunt aduse critici dure la adresa prinţului moştenitor saudit, precum şi reacţia guvernului faţă de subiectul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi . Deşi a acceptat să retragă episodul respectiv de pe propria platformă de video-on-demand, Netflix a încărcat întregul episod pe YouTube pentru ca oamenii care locuiesc în Arabia Saudită să-l poată urmări.

Începând cu 2021, Netflix va publica anual lista cu filmele oprite de la vizionare, în răspuns la solicitările legale întemeiate primite în ţările în care îşi desfăşoară activitatea.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult