BenQ Zowie XL2731 review: un monitor de competiţie la preţ redus

25.02.2020
BenQ Zowie XL2731 review: un monitor de competiţie la preţ redus

Brandul Zowie este cunoscut în special pentru mouşii săi profesionali de gaming, însă tehnologia pentru display-uri de la BenQ alături de pasiunea pentru performanţă de top a celor de la Zowie a dus la lansarea unora dintre cele mai rapide monitoare de gaming pentru piaţă. Acestea au fost întotdeauna orientate către jucătorii profesionişti, monitoarele Zowie fiind folosite în principal în competiţii oficiale, însă există acum şi modele mai accesibile, precum modelul XL2731, un model Full HD cu refresh rate de 144 Hz.

Zowie XL2731: Părţi bune

La fel ca în cazul altor modele Zowie de la BenQ, şi XL2731 este uşor de montat şi vine într-un pachet compact, fiind uşor de transportat, la nevoie, la o competiţie sau un LAN Party. Acesta este un monitor de 27” cu rezoluţie Full HD, fiind cam la limita superioară a acestei rezoluţii în materie de diagonală. La 27”, rezoluţia Full HD încă se vede bine, însă orice dimensiune mai mare ar fi dus la o fidelitate slabă a imaginii, densitatea de pixeli fiind mică în acea situaţie.

La fel ca în cazul altor monitoare Zowie, meniurile sunt extrem de simple şi de uşor de folosit, fiecare opţiune în parte fiind clar definită şi uşor de configurat. Desigur, avem profiluri de culori pentru diverse tipuri de jocuri, cât şi o setare neutră, foarte bună pentru momentele în care nu foloseşti acest monitor pentru gaming.

Există setări pentru luminozitate, contrast, sharpness, gamma şi temperatură de culoare, cât şi setări precum AMA (overdrive), contrast dinamic şi filtre de culoare. Setările nu sunt extrem de minuţioase, însă pot fi folosite pentru a configura imaginea pentru a afişa culori mai închise, mai deschise sau cât mai aproape de cele neutre. Setarea standard este destul de bine calibrată din fabrică, în ciuda faptului că acest monitor nu ţinteşte către acurateţe.

Aven de a face cu un panou TN, însă acesta este unul dintr-o generaţie mai nouă, care nu are toate dezavantajele vechilor TN-uri. Vorbim despre unghiuri de vizibilitate bune, chiar dacă mai mici decât cele ale monitoarelor IPS sau VA, cât şi despre culori destul de bine reprezentate pe profilul „standard”. Desigur, cei care vor un monitor Zowie, vor să folosească monitorul cu setările dedicate pentru gaming.

Aici avem Black eQualizer, care creşte luminozitatea nuanţelor de negru, pentru o imagine mai neutră şi pentru redarea detaliilor în umbră, Color Vibrance, care suprasaturează culorile pentru a putea urmări mai uşor diverse elemente din joc (precum inamicii), aşa-numitul Mod Instanatneu, care reduce efectul de motion blur, şi opţiunea de a scădea lumina albastră a LED-urilor de retroiluminare, pentru a putea sta mai mult în faţa monitorului fără a obosi.

Când vine vorba despre setarea poziţiei monitorului, acesta beneficiază de ajustare pe verticală şi orizontală, are şi posibilitatea de a fi înclinat şi poate chiar să fie orientat în mod portret. Toate acestea asigură acces rapid la mufele de conectivitate, atunci când este necesară conectarea unui computer nou sau a unei perechi de căşti.

De fapt, acestea sunt singurele lucruri care pot fi conectate la acest monitor, fiind lipsit de o conexiune USB, de exemplu. Avem două port-uri HDMI, un DisplayPort şi un DVI-D pentru video, fiind posibilă funcţionarea în 144 Hz doar pe ultimele două. Este clar că Zowei XL2731 este un model din gama mai de buget a companiei, întrucât acesta încă oferă un port DVI şi nu permite ataşarea de căşti pe USB sau a altor dispozitive de acest gen.

În utilizare, acesta promite input lag de 1 milisecundă, iar în practică fără echipament dedicat pentru testare este greu să confirmăm. Cert este că folosind setările mod AMA şi mod Instantaneu pornite, acesta s-a comportat impecabil în jocuri de orice tip. Mişcarea mouse-ului este înregistrată instantaneu, iar refresh rate-ul de 144 Hz asigură o fluiditate extremă, care poate fi întrecută de foarte puţine modele de monitoare de pe piaţă, cu preţuri duble sau chiar triple.

Zowie XL2731: Părţi negative

Există şi câteva lucruri care mi-au plăcut mai puţin la acest monitor. Se vede că avem parte de un dispozitiv de buget, care face câteva compromisuri la anumite capitole. În primul rând, butoanele de pe partea din faţă sunt singurele care permit configurarea monitorului. Fiind obişnuit cu o telecomandă pe USB de la Zowie care include butoane rapide de configurare şi un scroll pentru navigaţie, am fost puţin dezamăgit să aflu că acest model nu vine echipat cu aşa ceva.

De asemenea, faptul că nu include un suport pentru căşti este de asemenea ciudat, întrucât un plastic pe laterală nu ar fi adăugat foarte mult la costul de producţie, însă cu siguranţă ar fi oferit o experienţă de utilizare mai plăcută, pentru a nu trebui să laşi căştile pe birou de fiecare dată când termini sesiunea de joc.

În ultimul rând, aş fi preferat şi un mod sRGB dedicat, care să permită utilizarea acestui monitor şi în alte activităţi decât cele de gaming. Am menţionat faptul că din fabrică, culorile nu sunt deloc rele, însă un mod sRGB ar fi asigurat o calibrare mai bună, care să permită şi o editare rapidă a unei fotografii sau montarea unui clip fără a merge „la ghici” cu modul în care arată culorile. Din păcate, cei de la BenQ preferă să îşi vândă aceste monitoare doar către gameri, nu şi către cei care fac şi altceva cu computerele.

Zowie XL2731: Concluzii

Probabil că puteţi găsi şi alte monitoare cu frecvenţă de 144 Hz şi rezoluţie Full HD mai ieftine decât acesta pe piaţă, însă modelul Zowie vine cu garanţia calităţii din partea unei divizii BenQ care este dedicată gamerilor. În materie de performanţă, acest model nu este cu nimic mai prejos decât alte variante Zowie Full HD la 144 Hz cu preţuri mai mari, diferenţele fiind lucrurile de fineţe pe care le-am amintit anterior: un suport de căşti, o telecomandă de configurare, sau o calibrare mai atentă a culorilor.

Numele Zowie vine însă cu garanţia unui produs de calitate cu performanţă la nivel competitiv, care ţinteşte către cel mai mic timp de răspuns posibil, indiferent de compromisurile necesare pentru a-l atinge. În cazul de faţă, culorile au fost cele care au avut de suferit, iar preţul a fost motivul pentru anumite lipsuri.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult