ASUS ROG Swift 360: primul monitor de gaming cu panou la 360 Hz echipat cu hardware NVIDIA

06.01.2020
ASUS ROG Swift 360: primul monitor de gaming cu panou la 360 Hz echipat cu hardware NVIDIA

NVIDIA a anunţat cu ocazia CES un parteneriat cu ASUS pentru a lansa pe piaţă primul monitor cu G-SYNC şi frecvenţă de împrospătare a imaignilor de 360 Hz. Modelul ASUS ROG Swift 360 va fi momentan singurul care va beneficia de această tehnologie, fiind un model lansat în special pentru jocuri de tip eSports, unde fiecare milisecundă de latenţă în minus poate reprezenta un avantaj enorm pentru jucătorii profesionişti.

Noul monitor ASUS ROG Swift 360 măreşte cu 50% frecvenţa de împrospătare (refresh rate) faţă de cel mai puternic model din trecut, care oferea „doar” 240 Hz. Monitorul are o diagonală de 24,5”, afişează rezoluţie Full HD şi include hardware NVIDIA pentru procesarea G-SYNC, care sincronizează frecvenţa de afişare cu cea a framerate-ului din joc. Panoul este produs de AU Optronics, unul dintre cei mai buni producători de panouri LCD din lume, însă nu este menţionat ce tip de panou este.

Având în vedere că toate monitoarele cu ecrane de 240 Hz din trecut au avut panouri TN la bază, este destul de uşor de intuit că şi acesta tot unul de tip TN este. NVIDIA laudă faptul că acest monitor nu va suferi de pe urma efectului de „ghosting”, fiind special reglat din fabrică pentru setări de overdrive dinamice, care să se adapteze la frecvenţa necesară.

Latenţa monitorului scade astfel de la 34,5ms la 240 Hz (luând în considerare şi latenţa produsă de jocuri, Overwatch fiind folosit drept exemplu), la 20ms la 360 Hz. Acestea sunt însă testele celor de la NVIDIA, anumite teste independente putând avea alte valori, în funcţie de metodologia de testare şi jocurile în care latenţa este măsurată.

Nu este încă clar când va ajunge acest monitor pe piaţă şi la ce preţ, însă fiind vorba despre un model cu G-SYNC, cu siguranţă va fi cu aproximativ 100 euro mai scump decât un model similar, dar fără hardware-ul NVIDIA. Cel mai probabil, acest monitor va fi lansat cândva după Computex, târgul de tehnologie care are loc în fiecare an la începutul verii în Taipei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult