Surface Laptop 2, încă un produs aproape imposibil de reparat

19.10.2018
Surface Laptop 2, încă un produs aproape imposibil de reparat

Pentru dispozitive cum este Surface Laptop 2 de la Microsoft, durata perioadei de garanţiei asigurată de producător este de importanţă critică, orice defect apărut după depăşirea acesteia putând trimite întregul echipament la centrul de reciclare.

Apreciate pentru construcţia incredibil de suplă ţi uşoară, sistemele laptop, tablete şi smartphone-urile de ultimă generaţie au şanse tot mai mici de supravieţuire după ce ies de sub protecţia garanţiei asigurată de producător, simpla înlocuire a acumulatorului părând un obstacol de netrecut.

Luăm exemplul dat de Surface Laptop 2, un portabil asamblat folosind cantităţi generoase de adeziv care ţine loc de şuruburi şi armătură pentru rigidizare. Microsoft a depus eforturi considerabile pentru a înghesui cât mai multe componente într-o carcasă subţire şi uşoară, renunţând cu totul la conceptul de design modular. Din punctul de vedere al tehnicianului dintr-un centru de service, Surface Laptop 2 este o colecţie de componente firave ţinute la olaltă folosind adeziv puternic şi şuruburi greu accesibile, adăpostite într-o carcasă imposibil de demontat fără a deforma şi deteriora iremediabil finisajele delicate din plastic şi metal şlefuit.

Ilustrând cel mai bine abandonarea oricărei posibilităţii pentru upgrade, placa electronică principală nu lasă nici o posibilitate pentru înlocuirea componentelor modulare la alte sisteme laptop. Memoria RAM,  dispozitivul SSD, procesorul şi interfaţa de reţea, toate sunt lipite de placa electronică. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre acumulator, care nu poate fi desprins fără a risca deformarea carcasei din aluminiu.

Vulnerabilă la accidente care implică vărsarea de lichide, tastatura are şanse mici pentru o demontare care să nu cauzeze stricăciuni suplimentare, orice plan pentru recondiţionarea unei tastaturi murdărite în profunzime trebuind atent cântărit cu riscul intervenţiei în sine.

Odată dezasamblat, portabilul are şanse mici să mai poată fi readus la starea iniţială fără a lăsa semne vizibile pe carcasă, iar componentele extrase nu pot fi reparate individual, doar înlocuite. La final, chiar dacă experienţa cumulată anterior cu modelul Surface Book 2 le-a permis să păstreze relativ intact exemplarul Surface Laptop 2, specialiştii iFixit acordă celui din urmă scorul de 0/10 pentru reparabilitate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult