ASUS la IFA 2019: cel mai puternic laptop din lume, un display profesional şi laptop-ul de 880 grame

04.09.2019
ASUS la IFA 2019: cel mai puternic laptop din lume, un display profesional şi laptop-ul de 880 grame

ASUS a anunţat în cadrul evenimentului său de prezentare de la IFA 2019 noua sa serie de computere pentru profesionişti din seria ProArt. Acestea sunt realizate pentru a răspunde cererii pieţei pentru laptop-uri puternice, cu componente realizate special pentru cei care lucrează în mediul creativ. Desigur, alături de acestea au apărt şi câteva alte modele, inclusiv de gaming.

ProArt StudioBook One

Vârful de gamă al seriei ProArt este StudioBook One, modelul considerat cel mai puternic laptop de pe piaţă. Acesta este echipat cu un procesor Intel Core i9 şi un cip grafic NVIDIA Quadro 6000, aceasta din urmă fiind prima placă grafică cu atât de multă putere de procesare integrată până acum pe un laptop. Conform ASUS, acest laptop este dedicat celor care doresc să lucreze în animaţie 3D, editare video 8K sau în cazuri de utilizare unde trebuie calculate foarte multe formule rapid şi eficient (precum lucrul în domeniul AI).

Carcasa este realizată din aliaj de titan, în timp ce ecranul 4K este validat Pantone, oferind o valoare Delta E

ProArt StudioBook Pro X

Următorul model pe scara ierarhică este ProArt StudioBook Pro X. Acesta este primul laptop profesional care foloseşte tehnologia ScreenPad 2.0, adică include un ecran complet în spaţiul unde se afla tradiţional trackpad-ul. Acesta beneficiază de un ecran pe format 16:10 care acoperă 92% din suprafaţa frontală, compatibil cu 97% din spectrul de culoare DCI-P3.

Configuraţia hardware poate integra fie un Intel Xeon, fie un Intel Core i7 din generaţia a noua, cu cip grafic NVIDIA Quadro 5000 şi posibilitatea de a monta SSD-uri în RAID0 care asigură viteze de până la 6 GB/s. ASUS se laudă cu un sistem de răcire extrem de eficient, care nu permite componentelor să atingă limitele de temperatură care le-ar afecta în mod normal performanţa.

Datorită marginilor foarte subţiri din jurul display-ului, StudioBook Pro X de la ASUS oferă un ecran cu diagonală de 17” în corpul unui laptop de 15”.

ProArt Station D940MX

Pentru cei care lucrează exclusiv la birou, ASUS a lansat un nou computer din gama „workstation”, cu o carcasă de numai 8 litri: ProArt Station D940MX. Acesta integrează procesor Intel Core i9-9900K, 64 GB DDR4, posibilitatea de a alege între NVIDIA Quadro RTX 4000 sau GeForce RTX 2080 Ti, SSD de 512 GB şi HDD de 1 TB, şi port-uri de conectivitate avansate, precum Thunderbolt 3.

Pentru răcire, D940MX foloseşte un sistem de răcire cu patru ventilatoare şi cameră de vapori, care elimină rapid căldura din carcasă. Unul dintre ventilatoare răceşte HDD-ul, două procesorul şi unul răceşte placa video. Acestea nu sunt însă zgomotoase, în full load acestea producând doar 37 dB.

ProArt Display PA32UCG

ASUS pare să înceapă o cursă cu Apple la categoria display-uri. După anunţul modelului Pro XDR Display al producătorului american, ASUS vine cu PA32UCG, un model 4K HDR la 120 Hz, calibrat special pentru utilizarea în mediul procesional. Acesta beneficiază de certificare DisplayHDR 1400 de la vesa şi se laudă cu luminozitate maximă de 1.600 nits.

PA32UCG este realizat pe tehnologia miniLED şi beneficiază de 1.152 de zone individuale de retroiluminare. Este de asemenea compatibil cu standardele HDR10, Dolby Vision şi Hybrid Log-Gamma. La capitolul culori, acesta este compatibil cu DCI-P3, Adobe RGB, sRGB, Rec. 709 şi Rec. 2020. Desigur, şi acest model oferă o acurateţe a culorilor de Delta E

Ceva ce nu întâlnim pe monitoare profesionale în mod normal este utilizarea tehnologiei de refresh rate variabil, însă modelul ProArt de la ASUS permite sincronizarea frecvenţei cu framerate-ul între 38 şi 120 Hz. La capitolul conectivitate, acesta beneficiază de Thunderbold 3, DisplayPort şi trei port-uri HDMI, cât şi port-uri USB standard.

ASUSPRO B9 (B9450)

ASUSPRO B9 este cel mai uşor laptop de 14” din lume în acest moment, oferind un procesor Intel Core din gneraţia a 10-a, 1 TB stocare pe SSD NVMe (configurabil şi în RAID) şi reţea WiFi 6 într-un corp care cântăreşte doar 880 grame. Acesta beneficiază de un ecran de 14”, însă dimensiunile sale îl recomandă mai degrabă precum un laptop tradiţional de 13”. Acest lucru se datorează raportului de 94% ecran-corp.

Alte lucruri interesante despre ASUSPRO B9 ar fi certificarea MIL-STD 819G, care asigură rezistenţă la şocuri şi lichide, cât şi camera cu infraroşu, care permite autentificarea biometrică prin Windows Hello.

ASUS VivoWatch SP

VivoWatch SP este cea mai nouă tentativă ASUS de a intra într-o manieră mai „serioasă” pe piaţa de wearables. Spre diferenţă de ceasurile din trecut ale companiei, VivoWatch SP se concentrează pe funcţionalităţi, nu obligatoriu pe software. Acesta nu foloseşte un sistem de operare avansat, însă are integrate o multitudine de senzori precum ECG, PPG, GPS, altimetru, senzor pentru puls şi multe altele.

Acesta va putea măsura nivelul de stres, presiunea arterială, poate măsura nivelul de oxigen din sânge şi foloseşte alerte atunci când detectează ceva în neregulă. Ceasul este rezistent la apă la adâncimi de până la 50 de metri şi promite o autonomie de 14 zile la o singură încărcare. Singurul dezavantaj ar fi ecranul său, care foloseşte tehnologia TFT, nu OLED.

ZenBook Pro Duo

Seria ZenBook Pro Duo a primit de asemenea un upgrade cu ocazia IFA 2019. Modelul UX581 beneficiază de un ecran secundar în partea de sus a tastaturii, de lăţime completă. Acesta este numit ScreenPad Plus şi poate fi folosit drept ecran secundar, fiind echipat şi cu touchscreen pentru utilizare mai rapidă.

Modelul cu ecran de 15” foloseşte un panou OLED 4K cu certificare Pantone şi HDR la standardul DisplayHDR TrueBlack 500, procesoare Intel Core din generaţia a noua şi cipuri grafice RTX 2060 de la NVIDIA. Cei care preferă un model cu ecran de 14” (UX481) vor beneficia de un panou FullHD cu certificare  Pantone, WiFi 6 şi procesor Intel Core i7 din generaţia a 10-a. Cipul grafic pentru acest model este astfel un NVIDIA MX250.

ASUS ROG Zephyrus S

Primul laptop ASUS ROG echipat cu un ecran cu refresh rate de 300 Hz este modelul Zephyrus S, în variantele GX502 şi GX701. Acesta este orientat către fanii e-Sports, promiţând cea mai bună performanţă de pe un laptop de gaming la capitolul display, cu timp de răspuns de 3 ms.

Compania promite ecrane de 300 Hz pe variantele Zephyrus S GX502 şi GX701, modele compatibile G-SYNC şi care au obţinut certificare Pantone, fiind potrivite chiar şi pentru profesionişti. Modelul 502 cu ecran de 15” integrează un RTX 2070, în timp ce modelul GX701 de 17” poate urca până la un RTX 2080 cu frecvenţă 1.230 MHz la 100W consum.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult