2 milioane de notebook-uri pe lună

12.09.2007
2 milioane de notebook-uri pe lună

Ce ați răspunde dacă v-ar întreba cineva: care credeți că este producătorul de notebook-uri cu cele mai mari vânzări? Presupun că ați oscila între Dell și HP; sau poate Toshiba? IBM a ieșit din domeniu așa că nu se mai ia în calcul.

Voi vorbi în continuare de Compal, nu Compaq, ci de cel de-al doilea producător de notebook-uri la nivel mondial. Așa cum probabil nu ați mai auzit de Compal, nici de compania de pe primul loc în domeniu nu ați auzit, Quanta. Cele două companii sunt pe pozițiile de top de ani buni, dar ideea este că ele nu vând direct utilizatorului final, ci produc notebook-uri pentru companii de renume. Adică firme precum Dell sau HP, își pun eticheta pe milioane de notebook-uri produse de Compal sub licența lor.

Compal pare o companie anonimă, dar cele 2 milioane de notebook-uri vândute doar în august 2007 și cei peste 20.000 de angajați ne cam schimbă părarea despre ei. Veniturile Compal, doar pe luna august, s-au ridicat la aproximativ 1.12 miliarde de dolari, cu 46% mai mult decât în august 2006. În ceea ce privește primele opt luni ale anului, Compal o duce la fel de bine: venit de 8.2 miliarde de dolari, reprezentând o creștere de 56% față de aceeași perioadă a lui 2006.

Previziunile oficialilor Compal sunt în tandem cu direcția actuală, adică în sus. Ei speră ca pe întreg anul 2007 să vândă un total de 22 de milioane de notebook-uri. La această sumă vor contribui Acer și Toshiba, care intră din septembrie în portofoliul de clienți ai Compal.

Istoria companiei începe în urmă cu mai bine de 20 de ani, când își avea orientată producția de tuburi TV tot către companii și nu spre end-user.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News