Prima ţară din lume care solicită scanare facială la achiziţionarea cartelelor pentru telefon şi abonamente

02.12.2019
Prima ţară din lume care solicită scanare facială la achiziţionarea cartelelor pentru telefon şi abonamente

În timp ce România pregăteşte de la 1 ianuarie 2020 introducerea obligativităţii furnizării datelor de identificare ale utilizatorului la achiziţionarea de cartele SIM, o ţară din lume duce lucrurile mult mai departe, solicitând înregistrarea solicitanţilor într-o arhivă cu semnături faciale administrată de autorităţi.

Potrivit unei noi legi intrată în vigoare de la 1 decembrie în China, achiziţionarea unui SIM pentru telefon este posibilă doar prin furnizarea datelor de identificare împreună cu scanare facială. La suprafaţă, această etapă pare să folosească pentru a verifica identitatea cumpărătorului, însă nu este singurul scop.

Noua lege ajută guvernul să dezvolte baza de date existentă pentru recunoaştere facială, complementând informaţiile obţinute deja la achiziţionarea de servicii financiare, a căror acordare este condiţionată deja de parcurgerea acestei etape din motive de securitate.

În cazul achiziţionării de cartele SIM, amprentarea facială este însă mult mai greu de justificat, având în vedere identitatea solicitantului este oricum confirmată folosind datele din buletin, apărând temeri, probabil justificate, cum că guvernul chinez va folosi aceste date pentru reţeaua sa de supraveghere, întărind controlul asupra populaţiei.

Folosită împreună cu o reţea de supraveghere extinsă în toate oraşele mari, amprenta facială permite găsirea şi urmărirea oricărei persoane, chiar dacă foloseşte sau nu telefonul mobil la momentul respectiv. În special vulnerabili ar putea fi cei care aleg să protesteze împotriva abuzurilor comise de guvern, identificarea persoanelor în spaţii publice unde sunt instalate camere de supraveghere devenind mult mai eficientă, la fel şi după pozele distribuite pe reţelele de socializare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult