Pe culmile blogului

07.08.2007
Pe culmile blogului
Să ne facem totuşi blogul

Avem domeniul .ro, avem o locaţie unde să găzduim site-ul, dar lipseşte blogul. Soluţiile gratuite din articolul precedent creau singure site-ul, baza de date şi cele necesare, dar acum lucrurile pare că s-au complicat. Nu disperaţi că există soluţii, mereu există.

Cea mai folosită soluţie de creare a unui blog este oferită tot de WordPress. Compania oferă o platformă gratuită care în câţiva paşi se va transforma într-un blog. Pentru început se descarcă un kit de instalare. Urmează un pas important care presupune ceva cunoştinţe avansate despre ceea ce înseamnă un site web: crearea unei baze de date pe serverul de gazduire.

Odată creată baza de date se dezarhivează kit-ul descărcat de la WordPress. Se caută fişierul wp-config-sample.php, se deschide cu Notepad şi se completează câmpurile marcate cu roşu în poza următoare cu detaliile bazei de date create anterior. La final se salvează fişierul cu numele wp-config.php. Aveţi grijă ca nimeni să nu afle utilizatorul şi parola bazei de date. După ce aţi terminat, copiaţi prin FTP tot conţinutul directorului WordPress (în care se află şi wp-config.php) în directorul public_html pe serverul de hosting. Se lansează într-un browser web adresa www.numesite.ro /wp-admin/install.php şi se urmează câţiva paşi. După care blog-ul este creat şi poate fi utilizat.

După aceasta se trece la personalizarea blogului, schimbarea temei, a preferinţelor, a opţiunilor etc. Modulul de administrare se accesează la adresa www.numesite.ro/wp-admin, iar teme găsiţi la Themes.wordpress.net.

WordPress

Este cea mai folosită platformă de blog, însă nu este singura, dar are avantaje care i-au facilitat impunerea: este uşor de instalat şi de administrat, iar aspectul blog-ului poate fi modificat după bunul plac. Platforma WordPress poate fi folosită şi la crearea unui site, nu doar a unui blog. Cu o temă bine dezvoltată se poate modifica aspectul site-ului astfel încât nici să nu se mai observe că în spate se află WordPress. Alternative la WordPress sunt multe, însă enumăr doar câteva mai renumite: Nucleus şi soluţiile b2evolution.

Dacă doriţi un blog diferit, utilizarea unei soluţii de genul celei prezentate în acest articol este recomandată. Are atuuri pe care soluţiile gratuite nu le oferă: acces complet prin FTP la toate fişierele site-ului, personalizare limitată doar de imaginaţie şi de cunoştinţele de HTML, acces la mii de teme şi nu în ultimul rând, chiar adresa blog-ului este deosebită.

Necesarul tehnic

Continuăm şi încheiem totodată seria de trei articole care au ca subiect principal blogul, prezentarea generală a sa şi metode de creare a unuia. În primul articol, Fă-ţi un blog în pauza de masă!, am vorbit despre blog în general. În cel de-al doilea, Cum îţi faci un blog în câţiva paşi?, am prezentat variante gratuite de creare a unui blog, atât cele mai utilizate soluţii cât şi oferta autohtonă. În acest ultim articol al seriei va voi arăta ce presupune crearea unui blog profesionist şi principalii paşi care trebuie urmaţi.

Din start trebuie spus că pentru a-ţi face un blog pe domeniu personal este necesară o investiţie financiară. De exemplu, cumpararea unui domeniu .ro (numeprenume.ro) costă 60€. Acesta este doar costul domeniului virtual, un nume pe care îl poţi folosi la un site personal. Site-ul evident trebuie ţinut undeva pe Internet, pe un server de hosting, fapt care aduce alte costuri suplimentare. Mai este necesară crearea efectivă a site-ului, iar aici intervine încă o dată WordPress, care oferă gratuit cele necesare.

Cumpărarea domeniului

Nu vă opreşte nimeni să cumpăraţi un domeniu .com, .info, .us etc., dar dacă tot suntem în România să folosim .ro. Momentan domeniile .ro se cumpără pe viaţă, adică plăteşti o dată şi îl ai mereu. Alte domenii, cum sunt cele amintite mai sus, se închiriază pentru un an, contra unor sume de câţia Euro. Domeniile .ro pot fi cumpărate direct de la “producător”, Romania Top Level Domain (organizaţia care se ocupă de managementul domeniilor .ro), fie pot fi achiziţionate odată cu găzduirea pe un server. În cazul celei de-a doua soluţii există reduceri. Firmele de hosting au contracte încheiate cu ROTLD şi îţi oferă domeniul chiar şi la mai puţin de 40€. Tot la adresa indicată mai sus puteţi verifica şi disponibilitatea domeniului pe care vreţi să îl achiziţionaţi.

Atenţie când îl cumpăraţi, sa nu fie nici prea ieftin, adică mai puţin de 10€. Ofertele de acest gen sunt înşelătoare. Practic firma care vă oferă domeniul îl cumpără pe numele ei şi vi-l subînchiriază pentru o sumă modică plătită lunar. Recomand, din pure concepţii proprii, să îl cumpăraţi. Aproximativ 200 lei nu este o investiţie prea mare.

Server-ul de găzduire (hosting)

Degeaba cumperi un domeniu şi îţi faci un site dacă nu ai unde să îl ţii; pe calculatorul de acasă conectat la Internet? Nu este o soluţie performantă, chiar dacă în unele cazuri posibilitatea tehnică există. Se apelează astfel la un server de hosting, adică la o companie care deţine unul sau mai multe servere într-o locaţie sigură, cu acces permanent la Internet, de la care se închiriază un spaţiu de stocare şi un trafic lunar. Ofertele pleaca de la 1€ pe lună şi pot ajunge chiar la câteva sute. Pentru un blog personal, de început, o soluţie care oferă 50 MB şi trafic lunar de 3-5 GB este suficientă, iar preţul ei se încadrează în zona 1-5€ lunar. Oferte de hosting se poate spune că sunt pe toate drumurile, trebuie doar căutate cu Google, nimic mai simplu.

Cum tot ce înseamnă Internet este mai dezvoltat “peste ocean” sau cel puţin în zonele europene cât mai apropiate de el, acelaşi lucru se poate spune şi despre ofertele de hosting. Pentru aceeaşi bani ofertele de hosting “de afară” sunt mai atractive: spaţiu de stocare şi trafic lunar mai mari. Nu vă împiedică nimeni să nu vă ţineţi blogul pe serverele din alte ţări însă este recomandat a fi păstrat în România, căci de aici este accesat în mare parte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News