Joost se deschide publicului larg

02.10.2007
Joost se deschide publicului larg

Utilizarea Joost-ului este în sfârşit liberă pentru orice internaut. Aplicaţia, ce permite distribuţia materialelor video şi emisiunilor TV pe Internet, putea fi accesată până acum doar pe bază de invitaţie. Folosind tehnologia P2PTV, programul este capabil să vă transforme calculatorul într-un televizor, unul pe care poţi urmări, pe lângă filmele preferate, o mulţime de posturi TV din întreaga lume.

Având în spate două nume celebre, creatorii brandurilor Kazaa (Janus Friis) şi Skype (Niklas Zennström ), Joost promitea foarte multe încă de la început. Fiind altceva decât clasicele Youtube sau Metacafe (materialele nu sunt stocate pe un server central ci pe computerele utilizatorilor, ca în cazul tehnologiei din spatele Bittorrent-ului), el permitea utilizatorilor să urmărească materiale video şi show-uri TV de succes.

Diverse parteneriate cu studiouri şi case de producţie au fost încheiate, nume ca Viacom (MTV, Comedy Central, South Park), Paramount (câteva titluri) sau CNN (Larry King Live, Major League Baseball) fiind în capătul listei. Cu toate acestea, Joost nu este încă capabil să ofere o gamă destul de variată de materiale video pentru a satisface gusturile tuturor utilizatorilor săi. De aceea Joost nu se poate compara momentan cu cei ce oferă servicii asemănătoare, precum iTunes Store-ul de la Apple. În plus, studiile arată că majoritatea internautilor preferă să urmărească filmele şi emisiunile pe un televizor, iar Joost duce lipsă de un gadget care să se achite de această datorie foarte uşor. Concurenţa are însă Apple TV-ul sau Xbox-ul 360, Joost putând fi utilizat doar prin conectarea PC-ului sau laptop-ului la TV.

Joost TV

Aşadar Joost mai are multe bătălii de dat, dar pentru un program atât de tânăr, succesul şi popularitatea sa sunt deja uimitoare. Atât timp cât Friis şi Zennström vor reuşi să atragă tot mai mult content de calitate, evoluţia Joost-ului va cunoaşte o pantă ascendentă, putând ajunge în scurt timp cel mai popular mod de distribuţie a materialelor video pe Internet din şi în întreaga lume.

Încercaţi-l şi voi, dacă nu aţi făcut-o deja. Şi aştept părerile voatre asupra acestei noi jucării online numită Joost.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News