Hărţi online, ghidul turistic digital

24.01.2007
Hărţi online, ghidul turistic digital
Hărţi online

Hărţi digitale

Există multe site-uri cu hărţi digitale, dar majoritatea conţin harta detaliată a unui oraş. Iată câteva din site-urile care se pot dovedi folositoare dacă nu vreţi să “puricaţi” o hartă clasică.

Hărţionline.ro

Este un site românesc care conţine hărţile majorităţii oraşelor. Pe acest site putem să găsim şi hărţile altor ţări, dar nu şi hărţi detaliate ale oraşelor acestora. Pe hartionline.ro găsim şi un motor de căutare care ne ajută să găsim mai uşor destinaţia dorită.

Harta-turistică.ro

Este tot un site autohton care cuprinde după cum reiese şi din adresa URL hărţi turistice. Cea mai importanta functie este posibilitatea de cautare după o destinaţie turistică în baza de date a sitului, rezultatul fiind indicat pe hartă. Există bineînţeles şi site-uri străine care prezintă harţi, dar din păcate nu au prea multe oraşe din România. Ţinând cont de faptul că acum graniţele Uniuni Europene sunt libere putem să accesăm aceste siteuri pentru planificarea unei excursi prin mai multe ţări şi oraşe.

Maps.google.com

Este unul din cele mai bune siteuri de profil din lume. Cât despre hărţile din satelit, aproape te transpun acolo. Imaginile sunt foarte detaliate şi conţin informaţii folositoare privitoare la obiectivele turistice, magazine locale sau informaţii despre trafic.

Maps.yahoo.com

Cum era de aşteptat, principalul rival Google şi în acest domeniu este Yahoo. Ca şi în cazul precedent avem parte de imagini spectaculoase din satelit şi de o reprezentare modestă a oraşelor din România. Majoritatea site-urilor internaţionale au o prezentare bună doar a oraşului Bucureşti. Celelalte sunt menţionate, dar nu sunt prezentate detaliat.

Viamichelin.com

Este un site interesant cu ajutorul caruia putem să planificăm întreaga excursie. Ne alegem puncul de plecare şi destinaţie, iar acesta ne va arăta ruta care trebuie să o urmăm. Şi acest site ne indică locurile de popas întâlnite pe ruta aleasă.

4 – Ce posibilităţi avem la capitolul hărţi de drumeţie?

Poate vă intrebaţi ce faceţi dacă plănuiţi o excursie montană, unde accesul la Internet lipseşte cu desăvârşire. Nimic mai simplu, după ce aţi ales destinaţia dorită puteţi imprima harta zonei respective. Acestă metodă putem spune că este îngemănarea variantei moderne cu cea clasică la capitolul hărţi. Dar există şi posibilitatea folosiri unui dispozitiv GPS. Unul din site-urile care pot oferi hărţi pentru un dispozitiv GPS este i-go.com. Pe acesta putem găsi hărţi dedicate României, cu oraşe reprezentate foarte bine la nivel de stradă.

Concluzie

Sincer a fost o experienţă plăcută să caut harţi sau destinaţii pe Internet. Am găsit de fiecare dată ceea ce căutam şi pe deasupra mi-am consolidat cunoştinţele de geografie. Aştept cu nerăbdare ca Romănia să fie mai bine reprezentată pe hărţiile din satelit şi îmi pare rău că nu am putut să admir Crucea de pe Caraiman. Dacă doriţi să admiraţi alte obiective turistice din lume cu siguranţă o veţi putea realiza cu ajutorul acestor hărţi.

Atlasul sau GPS-ul

Un atlas sau o conexiune la internet

Nu ştiu dacă vă mai amintiţi de anii de şcoală. Când profesoara de geografie vă scotea la tablă unde era o hartă mare şi trebuia să găsiţi o localitare mică. Sau poate vi s-a întâmplat sa primiţi o adresă de stradă de care nu aţi auzit şi în ghidul străzilor este trecută pe 2-3 pagini. Sau poate aţi primit o invitaţie de la un partener de afaceri într-un alt oraş şi nu ştiţi unde este restaurantul. Acum este mult mai simplu să aflăm astfel de informaţii. Singurele lucruri de care avem nevoie sunt: Internetul şi un calculator.

1 – Diferenţe între o hartă obişnuită şi una online

Unul din lucrurile care mă deranjează este că pe o hartă obisnuită este destul de greu să găseşti o străduţă lăturalnică. Cu toate că sunt disponibile şi aşa numitele ghiduri de străzi în care sunt trecute toate străduţele, este destul de greu să identificăm ceea ce căutăm. În ultima perioadă au apărut tot mai multe hărţi digitate, fie în variantă online fie sub forma unui program de calculator. Iar cât timp este vorba despre hărţi digitale totul este mai simplu: scriem numele străzii sau locaţia pe care o căutam, restul fiind făcut de program sau site.

2 – Motive pentru alegerea unei hărţi online

Unul din marile avantaje ale unei hărţi online este posibilitatea de a fi reactualizată rapid, nemaifiind necesar să achiziţionăm o nouă hartă doar pentru un nume de strada schimbat. Un alt avantaj este indicarea prin diverse forme vizuale a strazi căutate.

Nu este mai puţin adevărat faptul că momentan nu toate hărţile digitale oferă această posibilitate. Cu ajutorul Internetului putem nu doar să găsim mai uşor străduţe, dar şi să ne planificăm întreaga vacanţă, să stabilim ruta care o dorim, numărul de popasuri şi locaţiile în care dorim să ne petrecem noaptea. În unele cazuri pe un site de profil putem găsi hărţi în mai multe variante; harţi fizice, hărţi compuse din imagini realizate din satelit sau hărţi mixte care supraapun informaţiile dorite peste imaginile din satelit. Un aspect pozitiv al unei harţi compuse din imagini este că putem să vedem într-o oarecare măsură ce peisaje ne aşteaptă la destinaţia dorită.

3 – Care sunt principalele site-uri de profil unde puntem găsi hărţi?

Una din cele mai simple metode de a găsi o lacaţie cu ajutorul Internetului este folosirea unui motor de căutare. Nu trebuie neapărat să introduceţi adresa completă, numele străzi fiind de ajuns. Singurul dezavantaj al acestui tip de căutare este că uneori strada căutată poate coincide cu adresa unei firme sau corporaţii. În acest caz primele rezultate primite vor duce la adresa de Internet a acelor companii şi nu la hartă digitală cautată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News