Google încearcă să convingă utilizatorii Microsoft Edge să treacă la Chrome, apelând la o strategie de pe vremea lui Internet Explorer

20.02.2020
Google încearcă să convingă utilizatorii Microsoft Edge să treacă la Chrome, apelând la o strategie de pe vremea lui Internet Explorer

După ce mai întâi a permis Microsoft să adopte motorul Chromium pentru browserul Edge şi chiar a mimat o „prietenie” nefirească cu compania din Redmond, Google pare acum îngrijorat de perspectiva pierderii unei cote de piaţă mai importantă în faţa rivalului Edge.

Deşi a debutat ca web browser implicit pe sistemele Windows 10, Microsoft Edge a rămas mult timp o alegere nepopulară, performanţele sale excelente pe partea de securitate şi viteză fiind în mare parte ignorate de utilizatorii atraşi mai degrabă de funcţionalitatea extinsă a rivalului Chrome şi accesul la o colecţie vastă de extensii. Între timp, relansarea Microsoft Edge într-o versiune care ascunde sub capotă tehnologiile Chrome a eliminat problemele legate de compatibilitatea cu diverse site-uri, deschizând totodată utilizatorilor accesul la Chrome Web Store, de unde pot instala după bunul plac extensii dezvoltate iniţial pentru browserul Chrome.

Sesizând că pe termen ceva mai lung popularitatea în creştere a Microsoft Edge ar putea exploda, Google intră deja în defensivă, afişând vizitatorilor care intră pe Chrome Web Store folosind Microsoft Edge o recomandare mai degrabă alarmantă, menită să inducă idea că suportul pentru extensii nu este sigur de folosit cu web browserul actual. Urmând această retorică, utilizatorii ar trebui să instaleze cât mai repede browserul Chrome, folosind link-ul afişat imediat sub mesaj.

Nu este prima dată când Google foloseşte tactica afişării de mesaje alarmante, direcţionate către utilizatorii Microsoft Edge. Şi în 2019 compania a afişat avertizări similare utilizatorilor Edge care folosesc servicii Google, precum Google Teams, Gmail, Google Docs şi YouTube Music.

Deocamdată, nu este clar exact cât de eficientă este strategia de intimidarea folosită de Google, însă nu trebuie să uităm că şi Microsoft a folosit abordări similare în trecut, afişând mesaje alarmante atunci când utilizatorii folosesc Edge pentru a căuta şi instala Google Chrome. Mai mult decât atât, actualul proces folosit pentru schimbarea aplicaţiilor implicite sub Windows 10 (inclusiv browserul web) a fost complicat în mod intenţionat de către Microsoft, atât de mult încât utilizatorii mai puţin experimentaţi au nevoie de instrucţiuni pas-cu-pas pentru a duce la bun sfârşit această operaţiune.

Totuşi, şicanele repetate avute cu Microsoft în trecut nu scuză atitudinea din prezent a Google. Potrivit unei declaraţii oferită anul trecut pe această temă, Google nu încearcă să blocheze Microsoft Edge din magazinul de extensii pentru Chrome, amânând doar trecerea aplicaţiei pe „lista albă” până când aceasta va ieşi din stadiul de testare Beta. Între timp, pe 16 ianuarie 2020 versiunea Microsoft Edge bazată pe tehnologiile Chromium a fost lansată oficial, fără ca Google să renunţe la mesajele alarmiste.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult