Google Docs face şi prezentări

18.09.2007
Google Docs face şi prezentări

Acum exact 5 luni şi o zi Google anunţa pe blogul oficial că până cel târziu la sârşitul verii va lansa un modul nou pentru Google Docs: slideshow-uri sau prezentări Powerpoint cum mai este cunoscut acest tip de documente. Astăzi, la 18 zile de la încheirea verii calendaristice, Google anunţă, pe acelaşi blog oficial, noua funcţie: Google Presentation.

Dat fiind timpul scurt scurs de la implementarea funcţiei (de ordinul orelor, la momentul redactării acestui articol), în Google Docs nu vei observa deocamdată link-ul roşu "New Features", cum are Google obiceiul să atragă atenţia asupra noutăţilor pe care le aduce propriilor servicii. Dar dacă vei apăsa butonul New, vei remarca faptul că alături de documente, tabele şi directoare, poţi să creezi şi prezentări.

Simplu, ca orice serviciu Google

Modulul de prezentări beneficiază de aceeaşi simplitate în folosire şi la nivel de interfaţă ca toate serviciile Google. Google Presentation nu este gândit ca o alternativă la programe gen Powerpoint, ci se vrea a fi un instrument pentru crearea, vizualizarea şi partajarea online a prezentărilor. Va fi mai mult ca sigur integrat cât de curând şi în Gmail, pentru deschiderea prezentărilor ataşate (în prezent, Gmail permite deshiderea în Google Docs doar a documentelor şi tabelelor ataşate) şi probabil cei care folosesc versiunea online a Picasa vor putea crea prezentări pe baza fotografiilor partajate.

Interfaţa va fi familiară oricui a folosit vreodată Powerpoint sau OpenOffice. Cea mai mare parte a ferestrei o ocupă zona de editare a slide-urilor, în timp ce în stânga este plasată lista de slide-uri. Singurele elemente care pot fi introduse într-o prezentare sunt text şi imagini. Nu este posibilă introducerea unor elemente complexe precum animaţii flash, dar nici elemente mai simple precum sunet. De asemenea, nu este posilă aranjarea minuţioasă a elementelor din cauza lipsei unui ruler. Se pot folosi însă săgeţile de la tastatură pentru mutarea elementelor.

Google Docs

Relaţia online-offline se realizeză într-un singur sens. Este posibilă încărcarea prezentărilor de pe calculator (în format PPT sau PPS, nu mai mari de 10 MB), dar nu este posiblă exportarea în aceste formate. Singura modalitate de export este în format HTML, comprimat ZIP.

Alături de funcţiile specifice modulului de prezentări sunt bineînţeles prezente şi funcţiile generice ale serviciului Google Docs precum partajarea, publicarea pe blog, trimiterea prin e-mail sau salvarea de versiuni multiple pentru acelaşi document.

Rularea prezentării

Funcţia de rulare a prezentării este impresionantă prin simplitate şi eficienţă în acelaşi timp. Rularea prezentărilor se poate face atât prin intermediul link-ului dedicat, cât şi prin combinaţia de taste CRTL+F5. Prezentarea se va deschide într-o fereastră nouă a browser-ului şi va putea fi vizulizată în mod Full Screen (F11). În dreapta prezentării este afişată lista cu persoanele care asistă, fiind posiblă şi comunicarea în scris cu aceştia (nu lipsesc nici emoticoanele atât de familiare utilizatorilor de messenger). Funcţia de comunicare în scris pe baza prezentării se dovedeşte foarte utilă şi funcţioneză la fel ca şi în cazul modulelor de documente respectiv tabele.

Google Docs

Concluzii şi speranţe

Google Presentation lasă o impresie plăcută, graţie simplităţii în utilizare, dar totodată dezamăgeşte oarecum din cauza lipsei unor funcţii avansate. Nu dispera totuşi, cei de la Google vor adăuga în mod constant funcţii noi aşa cum au făcut cu absolut toate serviciile pe care le oferă. Este un început promiţător chiar dacă a venit cu 18 zile mai târziu decât a fost anunţat iniţial.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News